Haziran ayında başlayan planlama çalışmaları kapsamında Otel Basri’de muhtarların, oda başkanlarının, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin, kurum müdürlerinin ve Karesi Belediyesi’nin tüm paydaşlarının katılımıyla Stratejik Planlama Çalıştayı yapıldı. Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Karesi Belediye Başkan Yardımcıları Mürsel Sabancı ve Yasin Sağay’ın da katıldığı toplantında iç ve dış paydaşların görüş ve önerileri alındı. Stratejik planlama uzmanları tarafından katılımcıların stratejik yönelimlerini belirlemek ve Karesi İlçesi’nin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koymak, fırsat ve tehditleri tespit etmek amacıyla atölye ve anket çalışmaları yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Karesi Belediye Başkan Yardımcısı Mürsel Sabancı, Balıkesir’in ve Karesi’nin stratejik yönelimlerini gerçekleştirebilmesine destek olabilmek, etkili bir kamu yönetim anlayışını harekete geçirebilmek amacıyla gerçekleştirilen planlama çalışmalarının Haziran ayından bu yana sürdüğünü söyledi. Vizyoner bakış açısıyla hareket eden Karesi Belediyesi’nin, tüm paydaşların görüş ve önerilerini alarak planlama sürecini harekete geçirdiğini dile getiren Başkan Yardımcısı Mürsel Sabancı, planlama çalışmaları kapsamında; eğitim, bilgilendirme, analiz ve derlemelerin yapıldığını, temel dokümanların hazırlandığını, mevcut durumun ortaya konulduğunu, toplumsal ve mekansal analizlerin yapıldığını ve vatandaş memnuniyet anketlerinin uygulandığını söyledi. Paydaşların görüş ve önerileri doğrultusunda hazırlanacak olan stratejik plan çalışmaları kapsamında aynı zamanda geleceğe yönelim çalışmalarının da yapılacağını belirten Sabancı, “Karesi Belediyesi, katılımcı ve planlı yönetim anlayışıyla 2023 vizyonuna değer katarak, katkı sağlayacaktır” dedi.
Karesi Belediyesi’nin 2014-2019 stratejik planını hazırladıklarını söyleyen Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Stratejik planlama; hedeflerimizi ortaya koyma ve 2019’a kadar ne amaç için uğraşacağımızın adını koymaktır. Benim görevim ise bu planlamanın iyi yapılmasını sağlamak, halkla ilişkileri takip edip, ortaya konan hedeflerin yapılıp yapılmadığını değerlendirmek, yapanlara performansından dolayı teşekkür etmek, yapmayanlara da yaptırımlar uygulamaktır” dedi.
Kurucu belediye başkanı ve yönetici olmanın bir takım sorumluluklar yüklediğini söyleyen Başkan Yılmaz, “Biz yanlış bir şey yaptıktan sonra bizden sonra gelen belediye başkanları yazboz yapıp şehrin planını değiştiremez. Biz, bilim ve teknoloji ile mi yoksa sanatsal faaliyetlerle ya da hayvancılıkla mı anılmak istiyoruz? Öncelikle bunu belirlememiz gerekiyor. Stratejik planlamayı yaparken, sizler toplumun kanaat önderleri olarak fikrinizi bize söyleyeceksiniz, biz ekiplerimizle bunu istişare edeceğiz, nihai kararımızı vermeden önce meclisimizin onayına sunacağız. Ardından da 2019’a kadar bu hedeflerimizi gerçekleştirmek için canla başla uğraşacağız” dedi.
Belediye başkanlarının ‘şehrin sahibi’ değil ‘şehrin emini’ olduğunu vurgulayan Başkan Yılmaz, stratejik planı belirlerken uyulması gereken kanun ve mevzuatların olduğuna dikkat çekerek, “5393 Sayılı Kanun bize neyi nasıl yapacağımızı tarif etmiş. Mevzuatı bilmeyen esasa mahkum olur. Eğer içinizden geldiği gibi belediyecilik yapmaya kalkarsanız veya size mantıklı gelen şeyleri uygulamaya çalışırsanız ve ’prosedür arkadan tamamlanır’ diye bir düşünceye girerseniz, mevzuatı uygulamadığınızdan dolayı iyi yaptığınız şeyler nedeniyle bile eleştirilebilir hatta yargılanabilirsiniz” dedi.
Hedefin Karesi İlçesi’ni kişilikli ve kimlikli bir kent haline getirmek olduğunu söyleyen Başkan Yılmaz, “Önceliğimiz Karesi İlçesini yaşam kalitesi yüksek kişiliği ve kimliği olan marka bir kent haline dönüştürmek, ’Karesi’ kelimesinin kullanılmasını ve kabul edilmesini sağlamak. Büyükşehir olgusunun çok iyi anlaşılması gerekiyor. Su, asfalt, ulaşım gibi konularla Karesi Belediyesi ilgilenmiyor. Karesi Belediyesi’nin ilgilendiği konular kültürel ve sosyal etkinlikler, arızalanmış şeylere anında çözüm üretmek, toplumun düzenlenmiş yapısını devam ettirmek ve kültürel altyapısını yukarıya çıkarmak. Fiziksel değişikliklerin yüzde 90’ı Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisinde” dedi. Başkan Yılmaz, katılımcılara ‘içinizden geçenleri söyleyin’ çağrısında bulundu.
Toplantıya katılan bir katılımcının ’Yapılan toplantıda önemli olan, bizim görüşlerimiz mi yoksa belediye meclisinin vereceği karar mı’” sorusu üzerine konuşan Başkan Yılmaz, “Seçilirken icraatlarımız konusunda sözler verdik. Verdiğimiz sözleri beğenenler de oldu beğenmeyenler de. Seçim beyannamesi bizim ana hattımız. Verdiğimiz sözleri yerine getirme konusunda ısrarcıyız. Herkesin sözü dinlenecek kararı meclis verecek. Sizin seçtiğiniz insanlar, söylediklerinizi değerlendirerek doğru olana karar verecek. Sizin söylediğiniz her şey işle ilgilenen insanların gündeminde olacak. Meclisin önüne ne geleceğine sizler karar veriyorsunuz. Sizi dinliyoruz, fikirlerinize değer veriyoruz. Belediye meclisi zaten vatandaş, vatandaşın sesine kulak verecek, vermezse bir daha seçilemez. Siz vatandaşsınız biz de vatandaşız” şeklinde konuştu.
25.08.2014