Şifrem?
136 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Ayvalık’ın Geleceğini Parlatacak Proje
Balıkesir’in Ayvalık Belediyesi tarafından organize edilen ‘Ayvalık Gıda ve Gıda İşlemeleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Toplantıda katılımcılara OSB hakkında bilgiler aktarılırken, onların da fikirleri alındı.

Ayvalık Ticaret Odası (ATO) toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya belediye başkanı Rahmi Gençer başkanlık etti. Ayvalık’ın Altınova Mahallesinde kurulmak istenen "Ayvalık Gıda ve Gıda İşlemeleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi"nin ilçenin ekonomik ve istihdam yönünden geleceğini parlatacak proje olarak nitelendiriliyor. Başkan Rahmi Gençer’in özverili çalışmaları ve ilçenin ekonomisine hareket getirmesi amacıyla kurulması planlanan Ayvalık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için ilk adım atıldı.

Ayvalık ve Edremit Körfezi’nin kanaat önderlerinin davet edildiği toplantıya yatırımcılar ve iş adamları yoğun ilgi gösterdi. Altınova Mahallesi’nde 561 bin metrekarelik alanda kurulacak olan Ayvalık Gıda ve Gıda İşlemeleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesini katılımcılara anlatan başkan Gençer, ilk etapta 2 bin 500 gencin iş sahibi olacağını söyledi. İlçede gıda ihtisas organize sanayi bölgesi kurmak gibi bir düşünceleri olduğunu dile getiren Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer şunları söyledi; “Ayvalık’ta iş imkanları kısıtlı. Sadece 2- 2,5 aylık bir turizm sezonumuz dışında bizim çok büyük bir iş alanımız yok. Bunun yanında bir de zeytin ve zeytinyağımız var, bununla ilgili iş kollarımız var. Ama Ayvalık’ın tarihine baktığınızda Ayvalık geçmişte Türkiye’nin çok önemli bir sanayi merkezi. Zeytin sabunu üretimi, makine, tornacılık, tesviye, soğuk demircilik gibi Türkiye’ye 1960’lara- 70’lere kadar olan dönemde hakikaten Türkiye sanayisinde ismi olan bir yer.”

"İlçe sınırlarımıza belediyemiz yayıldı ve büyük bir alanımız olu" diyen Gençer sözlerini şöyle sürdürdü; “Bölgemizde çok ciddi bir tarım yapılmakta. Geniş tarım bölgeleri var fakat tarımda hem katma değer bir gelir elde edilmesi çok zora girdi. Tarımın iyi yönlendirilmemesi ve aynı zamanda da bölgemizde tarıma dönük sanayi tesisleri olmamasından dolayı da 20 bin dönüm Altınova’da sulanabilir bir arazi olmasına rağmen, 2 milyon zeytin ağacımız ve köylerde de bin dönümün üzerinde yine tarım arazisi olmasına rağmen bir gelir sağlayamıyoruz. Biz de belediye olarak bundan yola çıkarak bölgemizde nasıl bir tarıma yönelik bir canlılık yaratabiliriz. Şunu biliyoruz ki dünyada insanların iki şeye olan ihtiyaçları bitmiyor. biri gıda, ikincisi enerji. Bu ihtiyaç her zaman lazım. İnsanların nüfusuyla orantılı olarak artan işkolu bu. Dünya bunun farkında. Bizim bölgemizde böyle bir tarım ovası, böyle bir çevre olduğuna göre biz de bundan maksimum ya da minimum yararlanmamız lazım. Ama şuanda geldiğimiz noktada Ayvalık belediye sınırları içerisinde 1 metrekare ÇED raporu alacak bir arazimiz yok. Yani bu gün bir yatırımcı gelse, Ayvalık’ta i tarım ürünlerini paketleyip endüstriyel hale getirmeye kalksa bin metrekare yer gösteremiyoruz. Ancak tarımsal depo türlerinde yapılarla bir şeyler yapmaya çalışıyorlar ve hepsi başarısız oluyor, sonucu alınamıyor, sıkıntılar yaşanıyor. Bizim bölgemiz itibariyle baktığımız zaman coğrafi yapımıza çevremizde Avrupa’nın en büyük konteynır limanı yapılıyor şu anda. Yaklaşık 45 kilometre ileride Çandarlı Limanı 2017 yılında teslim edilmek üzere büyük bir çalışma içine girdi. Böyle bir bölgede tarım alanında böyle bir organize sanayi sitesi ela bi liman yan yana getirilebilirse, böyle bir organize sanayi bölgesini biz yapabilirsek inanın çok avantajlı oluruz.”

Yapmak istedikleri organize sanayi bölgesinin karma bir organize sitesi olmadığını da anlatan Gençer; “Biz ihtisas Organize Sanayi Sitesi yapmak istiyoruz. Gıdaya yönelik bir organize sanayi bölgesi olacak ve bu da ihtisas olacak. Diğer yan sanayiden gelecek olan ürünleri yapacak fabrikalara izin verilmeyecek. Bölgede olan gıda maddelerini veya ona benzer gıda maddelerine yapacağımız bir organize sanayi bölgesi olacak. Böyle Aliağa’daki gibi birkaç ağır sanayi buraya gelirse bölge için hiç iyi olmaz, biz tehlikeyi gördük ve böyle bir çalışma içerisine girdik. Eğer bizler bu organize sanayi bölgesini başlatırsak sanayi bakanlığından onayı da alırsak prosedürlerini başlatarak bir murakabe heyeti kurarız. Bu OSB ile hem tarıma yönelik bir faydası olacak çiftçilerimize hem de iş arayan gençlerimize ciddi faydası olan bir bölge yaratmamız gerekiyor. Bunun ihtisas organize sanayi bölgesi olması, İzmir’e, Çandarlı’ya yakınlığı bizim için çok önemli. Organize sanayi bölgesinin yüzde 40’ını yola ve yeşil alana terk ettiğimiz zaman hesap yaptığımızda 5 ve 10 dönümlük parsellerde yaklaşık 40 tesis kaldırıyor. Eğer kararlarımızı hızlı hızlı verirsek inşaatın başlaması 1 buçuk yıl sürüyor. İlk fabrika temeli 1 buçuk yıl sonra atılır. Ben düşünüyorum 5 sene sonra burada 2 bin 500 kişi, 10 sene sonra da 4 bin kişi çalışacak” ifadelerini kullandı.

Gençer toplantıda ihtisas organize sanayi bölgesinin tarifini ve izlenecek yol haritasını ve kolaylıklarını katılımcılara anlattı.

OSB bilgilendirme toplantısında yatırımcı firmalar adına Fehmi Güney, Balıkesir Bilim Sanayi İl Müdürlüğü adına müdür yardımcısı Mesut Kökden’de katılımcıları OSB hakkında bilgilendirdi. Daha sonra toplantıya katılan Ayvalık ve Edremit körfezi’nin kanaat önderlerinden, yatırımcılarından gelen sorular yanıtlandırıldı.

20.08.2014

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler











Son Günlerin Haberleri
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Ayvalık’ın Geleceğini Parlatacak Proje

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi