Şifrem?
90 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Kepsut'ta Mera Şöleni
Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından ıslah çalışmaları tamamlanan mera vatandaşların kullanımına verildi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Kepsut ilçesine bağlı Osmaniye köyündeki (kırsal mahalle) 3 bin 18 dekarlık mera alanı törenle hizmete açıldı.

Kepsut Osmaniye'deki mera açılış törenine; Vali Ahmet Turhan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanı Mesut Akdamar, Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram Ali Alanlı ile daire Amirleri, sivil toplum kuruluşları ve üreticiler katıldı. Törende konuşan İl Müdürü Bayram Ali Alanlı, il genelindeki mevcut meraların zayıf karakterli ot kapasitesinin yapılan ıslah çalışmaları ile artırılıp üreticilerin kullanımına sunulduğunu, hayvanların beslenmesinde meraların öneminin tartışılmaz olduğunu ifade etti. Ayrıntılı bilgilerv eren İl Müdürü Bayram Ali Alanlı Alanlı yaptığı konuşmada şunları kaydetti;

"İlimiz genelinde 81 bin hektar mera alanı bulunmaktadır. Bu alan ilimizin yüz ölçümünün yüzde 5,6’sına karşılık gelmektedir. Tespit çalışma programına alınan 946 yerleşim biriminden 945 yerleşim biriminin tespit çalışmaları tamamlanmış olup, 756 yerleşim biriminde toplam 80 bin 817 hektar mera alanı tespit edilmiştir. 491 yerleşim biriminde 46 bin 317 hektar mera alanının aplikasyon ve haritalama çalışmaları tamamlanmıştır. Tespit çalışmaları tamamlanan mahalle ve belediyelerden 190 tanesinde mera olmadığı tespit edilmiştir. İlimizde 565 bin adet sığır ve manda, 1 milyon koyun ve keçi varlığı bulunmaktadır. Mevcut hayvan varlığına göre 400 bin hektar iyi vasıflı mera ihtiyacımız bulunmaktadır. Meraya olan ihtiyacımızın yanında hayvancılığımızın en önemli sorunu olan kaba yem açığının en ucuz temin edilebileceği yerler olan mera, yaylak, kışlak, otlak ve çayırların korunması gerekmektedir. Osmaniye Mahallemizde toplam 3 bin 18 dekar mera varlığı Bin 100 adet büyükbaş ve Bin 500 adet küçükbaş hayvan varlığı mevcuttur. Birbirine sınır 4 parselin toplam alanı Bin 924 dekar olup, 2011 yılında mera ıslah çalışmasına başlanmıştır. Islah çalışmaları sırasında Osmaniye Mahalle Muhtarlığı ile 30 Mart 2014 tarihi itibari ile mülga olan Mera Yönetim Birliği Başkanlığı ile birlikte çalışılmıştır. Parsellerin vegatasyon durumu dikkate alınarak ıslah metodu olarak gübreleme, temizleme, biçme, tohumlama, canlı gölgelik yapımı, canlı çit tesisi, karaçalı dikenine karşı total herbisit amin tuzlu yabancı ot ilaçları ile diğer diken türleri için temizleme biçimi yapılmıştır. Ayrıca bütün parseller için münavebeli otlatma sistemi uygulanmıştır."

Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram Ali Alanlı, Kepsut Osmaniye'deki mera ıslahı için 4 yıl içerisinde 148 bin 300 TL ödeme yapıldığını, gerçekleştirilen uygulamalar ile dekar başına 100 kg olan ot veriminin 250 kg’a çıktığını vurguladı. Islahı yapılan meraların bundan sonraki süreçte kontrollü otlatmaya temizleme ve mücadele amacıyla diken biçimi işleri ile gübreleme işlemlerine devam edilmesi gerektiğini ifade eden Alanlı, konunun önemine dikkat çekti.

Öte yandan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanı Mesut Akdamar da, Bakanlık tarafından yürütülmekte olan Meraların Geliştirilmesi ve Islah Edilmesi Çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Akdamar, 5 yıllık bir program çerçevesinde hayvancılığın en önemli sorunu olan kaba yem açığının en ucuz temin edilebileceği yerler olan mera, yaylak, otlak ve çayırların korumasının yapıldığını, böylelikle hayvanların daha sağlıklı ve istenen bünye yapısına kavuşmalarının sağlandığını söyledi. Mera töreninde son olarak söz alan Balıkesir Valisi Ahmet Turhan ise Balıkesir’in tarım ve hayvancılık şehri olduğunu vurguladı. Vali Turhan, "Balıkesir eti Türkiye’deki en kaliteli etlerin başında geliyor. Hayvancılıkta meraların çok büyük katkısı var. Meralarımızı korumalıyız. Sanayileşirken tarım ve hayvancılık alanlarının daraltılmaması gerekiyor. Bunun için tarım topraklarını koruyacağız. Osmaniye köyümüz tam bir tarım ve hayvancılık köyüdür. Burada Bin 100 adet büyükbaş, Bin 400 adet koyun, 600 adet keçi varlığımız mevcuttur. Balıkesir Türkiye’yi besleyen şehir olduğuna göre, tarım ve hayvancılık alanlarımızı koruyacağız" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, protokol ve üreticilerin katılımı ile ıslah edilen mera alanı kurdele kesilerek köylü vatandaşların kullanıma açıldı.

02.05.2014

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler

















Son Günlerin Haberleri
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Kepsut'ta Mera Şöleni

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi