Şifrem?
84 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

BAYŞAD Sohbetleri Devam Ediyor
Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği’nin (BAYŞAD) düzenlediği sohbet programlarının bu haftaki konuğu Balıkesir Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Özsarı oldu.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Doç. Dr. Mustafa Özsarı, “19. Yüzyılın İkinci Yarısında Balıkesir’in Sosyal ve Kültürel Durumuna Genel Bir Bakış” konusunu ele aldı. BAYŞAD’ın Dumlupınar Mahallesi'ndeki binasında konuşan Özsarı, II. Abdülhamid Han döneminde Balıkesir’in sosyal ve kültürel hayatını anlattı. Özsarı, “19. asrın ikinci yarısı, özellikle de II. Abdülhamid dönemi, Balıkesir’de sosyal ve kültürel açıdan önemli değişim ve dönüşümlerin yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemde şehirde modernizm ile gelenek birlikte varlığını sürdürmüştür. Balıkesir Rüşdiyesi ve Karesi Mülkiye Mekteb-i İdadisi gibi modern usullerle eğitim veren okullar bu dönemde açılmıştır. Müstecabizade İsmet, Helvacızade Muharrem Hasbi, Abdülmecid Mecdi Tolun gibi isimler bu okullarda yetişmiştir. 1886’da Karesi İdadisi adıyla açılan Balıkesir Lisesi, gerek yetiştirdiği öğrenciler, gerekse öğretmenleriyle Balıkesir’de Müslüman Türk unsurun önemli eğitim-öğretim kurumlarından birisidir. Öte yandan, 19. asrın ikinci yarısında Müslüman Türk unsurun geleneksel eğitim-öğretim kurumlarının başında gelen medreseler de eğitim-öğretim faaliyetlerini devam ettirmiştir. Özellikle Şuurî Sebahattin Ali Bey, Darünnafia Medresesi’ni kurmuştur. Ali Şuuri bu medresede yeni usulleri tatbik etmiş ve pek çok öğrenci yetiştirmiştir" dedi.

Cumhuriyetten sonra medreselerin kaldırılmasıyla birlikte Darünnafia Medresesi'nin kapatıldığını hatırlatan Özsarı, "Bu medresinin binası Ali Şuurî İlköğretim Okulu adı altında eğitim-öğretim hizmetine devam etmiştir. 1886’da kurulan Karesi Vilayet Matbaası ve aynı tarihte yayım hayatına atılan, ancak iki yıl yayınlanabilen Karesi gazetesi yine bu dönemin ürünüdür. Karesi, yayımlandığı dönemde özelde Balıkesir’in, genelde Karesi Vilayeti’nin önemli bir sesi olmuştur. Karesi gazetesi Balıkesir’i dış dünyaya açan ve dış dünyadaki gelişmeleri hemen hemen eş zamanlı olarak Balıkesir’e yansıtan önemli bir yayın organıdır. Yine 19. yüzyılda Türk halkının modernleşmesinde önemli katkıları olduğunu bildiğimiz tiyatrolar da bir taşra vilayeti sayılan Balıkesir’de gösteriler yapmıştır. Tiyatro eğitici ve eğlendirici işlevini burada da sürdürmüştür. Ancak Karesi Vilayet gazetesinin 1888’de yayımına ara vermiş olması ve II. Meşrutiyet dönemine kadar Balıkesir’de herhangi bir süreli yayın çıkmamış olması, şehirdeki sosyal ve kültürel değişimin biraz karanlıkta kalmasına yol açmıştır. Bütün bunlar, Balıkesir’de Tanzimat’ın getirdiği modernleşme ve yenileşme hareketlerinin on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren Balıkesir’e yansımaya başladığını, Balıkesir’de de büyük bir değişim ve dönüşüm ortaya çıktığını göstermektedir. On dokuzuncu asrın ikinci yarısındaki yenileşme hareketlerine Balıkesir’de açık bir direniş görülmemiştir. Şehir büyük ölçüde yeniliklere açık, fakat geçmişi muhafaza eden kimlik ile karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.

Sohbet sonunda BAYŞAD Başkanı Mustafa Kuvancı tarafından Doç. Dr. Mustafa Özsarı’ya şehrin kültür ve edebiyat hayatına yaptığı katkılar dolayısıyla teşekkür plaketi takdim edildi.

09.04.2014

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler











Son Günlerin Haberleri
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir BAYŞAD Sohbetleri Devam Ediyor

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi