Kocaeli HAYTAP temsilcisi Arzu Nazan Kulluk, Erdek ilçesinde bulunan hayvan barınağını ziyaret ettikten sonra Bandırma ilçesindeki hayvan barınağını da gezmek istediklerini, ancak barınağa geldiklerinde korkunç bir manzara ile karşılaştıklarını iddia ederek, "Bandırma hayvan barınağında bulunan köpeklerin tamamı uyuz hastası olmuş. Bunun haricinde hepsinde üst solunum yolu enfeksiyonu var" dedi.
Kulluk, "İçeride bulunan hayvanlar ırklarına göre ayrılmamış. Saldırgan ırklar ile yavru ve farklı türler aynı alanlarda tutuluyor. İçeride ölü hayvanlar var. İleri derecede açık yaraları var. Çok büyük alanlarda farklı türden hayvanlar var, bu hayvanların tamamı da hasta. Bandırma'daki barınak, bölgede gördüğümüz en kötü barınak" diye konuştu.
Diğer yandan yetkililer, HAYTAP'ın barınakta denetim hakkı olmadığını, sadece ziyaret edebileceklerini savundu. Yetkililer, barınakta hastalıklı ve yaralı hayvanlar olmasının normal olduğunu, bu hayvanların zaten hasta ve yaralı oldukları için barınakta tutulduğunu söyledi.
HAYTAP gönüllülerinin Bandırma hayvan barınağının gördükleri en kötü barınak olduğu yönündeki görüşüne katılmadıklarını ifade eden Bandırma Belediyesi Veterineri Cem Karabulut, barınakta 3-4 tane uyuz köpek olduğunu belirterek, "Bizler zaten bu hayvanları sokaktan bu şekilde alıyoruz. Uyuz tedavisi bir iki günde tamamlanan bir tedavi değildir. Hayvan barınağımızın 200-220 hayvan kapasitesi ile çalışması gerekirken, şu anda barınakta yaklaşık 450 köpek var. Bu yüzden tesis bir derece yetersiz. Bununla alakalı tedbirler almaya çalışıyoruz. Orman Bölge Müdürlüğü'nden ormanlık alanda bir yer talebimiz oldu, ancak bu talebimiz olumsuz sonuçlandı" dedi.
Bandırma çevresinden ilçeye başı boş ve küpeli köpeklerin atıldığını söyleyen Karabulut, "Bizler Bandırma'da bulunan köpeklerin yanı sıra çevre ilçelerden atılan köpeklere de sahip çıkıyoruz. Bunların içerisinde hasta da olabiliyor. Burada aşı ve bakımları yapılan köpekleri tekrar sokaklara bırakıyoruz. Bu köpekler uyuzdur, bakılmıyor gibi iddiaları reddediyoruz. Böyle bir şey yok. Bandırma'da bugün en azından üç tane cenaze var. İnsanlar da ölüyor. Bunun çaresi yok. Barınaklarda hasta ve sakat hayvanlar görülebiliyorsa, tenkit etmek yerine teşekkür edilmelidir. Çünkü bu, hayvanların bakımının yapıldığını ve yaşatıldığını gösterir. Bizler de öldürmüyor, yaşatıyoruz" diye konuştu.
Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel ise, "Bizim hayvan barınağımız birçok yerden iyi durumda. Bandırma Belediyesi olarak bir yılda 42 ton mama verdik. Bunun yanı sıra 268 ameliyat yapıldı. Belediye imkanlarının yetmediği durumda Bursa Veterinerlik Fakültesi ile iletişime geçerek hayvanların ameliyatlarının yapılmasını sağlıyoruz. Ama barınağımız kapasitesinin üzerinde hizmet vermeye çalışıyor. Bunun sebebi ise Biga, Mustafakemalpaşa, Gönen, Manyas gibi çevre ilçelerden bizim sınırlarımıza bırakılan hayvanlar. Biz o hayvanlara da bakıyoruz. Kontrolsüz çok sayıda hayvanın getirilmesi elimizi kolumuzu bağlıyor. Canlı olan hiçbir hayvanı ayırt etmeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sadece köpekler değil, bölgede ilk defa kedi evleri de bizim dönemimizde yapılmıştır" şeklinde konuştu.
17.03.2014