Kursa katılan 25 genç girişimciler sertifikalarını törenle aldı.
BAGİAD'ın 2014 aylık olağan toplantılarının şubat ayı toplantısı Yücel Et Restoran'da yapıldı. Vali Ahmet turhan'ın onur konuğu olarak katıldığı BAGİAD'ın yemekli toplantısında derneğin KOSGEB işbirliği ile düzenlemiş olduğu girişimcilik eğitim kursuna katılan genç girişimcilere de sertifikaları verilirken, BAGİAD üyesi olan girişimcilere de ayrıca plaket verildi. Toplantı ve sertifika törenin açılış konuşmasını yapan BAGİAD yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula, ocak ayı içerisinde üyelerle beraber Manisa Vestel fabrikasını ziyaret ettiklerini, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ile bir araya gelip görüş alış verişinde bulunduklarını ve Vestel ürünlerinin imalat aşamasını yerinde gözlemlediklerini anlattı. Kula, bu iş gezisinin çok faydalı olduğunu belirtti. Rahmi Kula, son olarak BAGİAD-KOSGEB işbirliği ile düzenlemiş oldukları "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi" kursundan söz etti. Kursun kısa süre önce tamamlandığını aktaran Kula, "BAGİAD olarak girişimciliğe önem verdiğimizi bir kez daha belirtmek istiyorum. Ayrıca kursa katılan arkadaşlarımızın yeni kuracakları işlerinde başarılar dilerim" dedi.
VALİ TURHAN: "SAVAŞLARIN GERİSİNDE TİCARET VAR, PARA VAR, ULUSLARARASI DÜŞÜNÜN"
Gecenin onur konuğu olan Balıkesir Valisi Ahmet Turhan da bir konuşma yaparak genç girişimcilere ve iş dünyasına önemli mesajlar verdi. Balıkesir'in büyük bir sıçrama hamlesi yapmakta olduğunu ifade eden Vali Turhan, BAGİAD yönetimi ve üyeleriyle Balıkesir ve Balıkesir'e dair ekonomik gelişmelerle ilgili geleceğe yönelik duygu ve düşüncelerini paylaştı ve çağrıda bulundu. Genç işadamlarına, "Uluslararası düşünün" diye tavsiyede bulunan Vali Ahmet Turhan sözlerini şöyle sürdürdü;
"Dünya hızlı değişiyor. Bugün ürettiğiniz yarın eskimiş olabiliyor. Sağlıklı büyümek, daima dinç kalmak ve uluslar arası düşünmek çok çok önemli. Balıkesir’de bir market yada büfe açacaksınız uluslar arası düşünmek gerekiyor aksi halde başarılı olamazsınız. Dünyadaki rekabet çok hızlı ve acımasız. Bugün bir çok ülkedeki savaşı incelediğinizde gerisinde ticaret var, para var. Öyleyse uluslar arası düşünmek ve planlamak bu konuda hedef oluşturmak önemli. 2023 vizyonda ülkemizin bir hedefi var. 500 milyar dolarlık ihracat ve kişi başı gayri safi milli hasılanın 25-30 bin dolarlara çıkartmak var. Bunları devlet olarak biz yapmayacağız, siz yapacaksınız. Gölge etmeyeceğiz, destek olacağız bunları sizler gerçekleştireceksiniz. Bu hedefte Balıkesir’in potansiyel olarak hedefi de bugün 550-600 milyon dolar olan ihracatımızı 7-8 milyar dolara çıkartma imkanımız var. Balıkesir coğrafi olarak büyük öneme sahip. Tarım-hayvancılıkta Türkiye’yi besleyen bir şehiriz. Kaplıca ve termal imkanlarımız dünyanın hiçbir yerinde yok. Balıkesir, tarım ve hayvancılık ile ciddi sanayi yatırımlarına maruz kalacak. Balıkesir’in ana özelliği yaşanabilir bir şehir olması, sanayileşirken aynı zamanda çevreyi kirletmeyen bir sanayileşme çok önemli"
"ÖNCEDEN DEVLET OTORİTERDİ VATANDAŞ NE BULURSA YEMEK ZORUNDA KALIRDI. ARTIK VATANDAŞIMIZ DA NE BULURSA YEMİYOR, DEVLETİN DE BÖYLE BİR DÜŞÜNCESİ YOK"
Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, çok önemli mesajlar verdiği konuşmasında Balıkesirli genç işadamlarının vizyonlarına ışık tuttu. Balıkesir'in özellikle de dış yatırımlar için son derece cazip bir konumda olduğunu tekrarlayan Vali Ahmet Turhan, günümüzde devlette ciddi değişimlerin yaşandığını, devletin artık eski otoriter devlet olmadığını söyledi. Vali Turhan, "Devlette ciddi bir değişim oldu. Devlet 'Halkın mutluluğu için ne yapabilirim?' derdinde. Önceden devlet otoriterdi; Vatandaş ne bulursa yemek zorunda kalırdı. Artık vatandaşımız da ne bulursa yemiyor, devletin de böyle bir düşüncesi yok. Bugün, halkımızın mutluluğu için kamu hizmetini en iyi şekilde yürütme gayreti içindeyiz. Yeni anlayışa 'Yönetişim' deniyor. Fabrikanızı yönetirken bile çalıştığınız personelleri sisteme dahil etmez iseniz sıkıntı çekiyorsunuz" diye konuştu.
"TİCARET HACMİNİ 5 KATINA ÇIKARTMANIZ LAZIM, YOKSA YENİ PKK'LAR ÇIKAR"
Balıkesir ve ülke ekonomisinin gelişmesi için sürekli atılım yapılması gerektiğini, ticaret hacminin, yatırımların, istihdamın büyütülmesi gerektiğini anlatan Vali Ahmet Turhan, adeta ekonomi dersi verdiği konuşmasında şunları kaydetti;
"Organize Sanayilerimiz doğru yatırım için bürokrasinin en az olduğu yerler. Balıkesir’de 5 tane organize sanayimiz var. Planımız mevcut organize sanayimizi 20 bin dönümlere çıkartmak. Bandırma-İzmir Çandarlı demiryolu bize avantaj sağlıyor. Ülkemizde yabancı sermayede ciddi artış oldu. Balıkesir de bundan payını aldı. Şimdiden 180 milyon dolarlık yatırım için 200 dönümlük yer aldılar. Dünyada bir marka olan firma ile 100 milyon Euro'luk bir başka projenin görüşmeleri sürüyor. Balıkesir önümüzdeki süreçte alt yapısını tamamlamış, sağlıkta, eğitimde büyük şehirlerle yarışır bir il olacak. 10 yılda ikinci üniversitesini tamamlamış, üçüncü üniversitesinin planını yapan bir şehir olacağına inanıyorum. Bizler kamu hizmetini en iyi şekilde yapacağız, sizler yatırımlarınızı arttıracaksınız. Sizler yatırımlarınızı arttıracaksınız, ticaret hacmini, istihdamı 5 katına çıkartmanız gerekiyor. Aksi halde bu hedefe ulaşmadığınızda ülkemizin üzerinde oynanan oyunlar olacak, yeni PKK yada başka sıkıntılar olacak. Zenginleştiğimizde ise bunlarla uğraşıyor olamayacağız".
"YEREL YÖNETİMLERDE HAFIZA YOKTUR"
Vali Ahmet Turhan, konuşmasının satır aralarında önemli olduğu kadar ilginç tespitler de yaptı. İş dünyasına ısrarla ekonominin gelişimi için çabalamalarını ve büyük düşünmelerini öneren Vali Turhan, yerel yönetimlerde yaşanan değişikliklere de değindi. Yerel yönetimlerde hafıza olmadığını belirten Vali Turhan, "Biz Balıkesir’i yönetirken, kararlar alırken kritik etme, tartışma ve o doğrultuda hareket etmek temel anlayışımız. Özellikle yerel dinamiklerin, siyasetçi, sivil toplum örgütlerinin beraber hareket etmesi zaman kaybını ortadan kaldıracak. Bizim gerçekten ne zamanımız ne de paramız var. Biz bu işbirliğine hazırız. Bizde ve yerel yönetimlerde hafıza yoktur. Yeni bir vali, belediye başkanı gelir sıfırdan başlar. Der ki, "Temiz bir sayfa açıyoruz'. Devletin hafızası, şehrin hafızası sivil toplum örgütlerindedir. Yarınlar daha güzel olacak" dedi.
Konuşmaların ardından BAGİAD'ın KOSGEB işbirilği ile gerçekleştirdiği Uygulamalı Gişirişimcilik Eğitimi kursuna katılıp başarıyla tamamlayanlara sertifikaları verildi. Vali Ahmet Turhan, genç girişimcilere başarı diledi. BAGİAD'ın olağan aylık toplantısına Vali Ahmet turhan ile birlikte Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Ermişler, KOSGEB Şube Müdürü Hüsamettin Çay, BAGİAD yönetim kurulu üyeleri ve derneğin üyesi olan çok sayıda genç işadamı katıldı. BAGİAD Başkanı Rahmi Kula gecenin anısına Vali Ahmet Turhan'a bir plaket takdim ederken, eğitim kursuna salon tedariki için BTO Başkanı Fahri Ermişler'e, ayrıca girişimcilik kursunun düzenlemelerine katkı sağlayan KOSGEB şube müdürü Hüsamettin Çay'a da plaket vererek teşekkür etti.
14.02.2014