Şifrem?
110 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Yeni Yatırımcılarını Bekliyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan yüzde 50 hibeli 'Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi' hakkındaki tebliğ 14 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Balıkesir İl genelinde 2006 yılından bu yana 99 adet proje uygulandığı bu projeler için 19 milyon 994 bin TL hibe desteği verildiği bildirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram Ali Alanlı, basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Bayram Ali Alanlı, "Bakanlığımız tarafından 2006 yılından bu yana hem makine-alet-ekipman desteği hem de kırsal alanda ekonomik yatırımlar desteği adı altında destek verilmekte. Geçtiğimiz günlerde kırsal alanda ekonomik yatırımlar desteğiyle ilgili tebliğ yayınlandı. Biz de 27 Ocak 2014 tarihine kadar şahısların ve tüzel kişilerin hazırladığı projeleri kabul edeceğiz. Bugüne kadar ilimizde 99 adet proje uygulanmış ve 19 milyon 994 TL'lik hibe desteği yapılmıştır. Bu yıl için bireysel başvurularda 300 bin TL'ye kadar olan projelerin yüzde 50 hibe desteği, tüzel kişilerin (birlikler ve kooperatifler aracılığıyla) yaptığı müracaatlar ise 800 bin TL'ye kadar yüzde 50 desteklidir. Bu rakamların üzerinde kalan miktarları kendi öz kaynaklarıyla karşılayacaklardır. Tarıma dayalı sanayi yatırımları, paketleme, işleme, koyun, keçi ve mandacılıkla ilgili sabit yatırımlarla ilgili kısımlar. Yine; Su ürünleri işleme, diğer tüm tarımsal ürünlerin işlenmesiyle ilgili ikinci el dediğimiz üretimin ötesinde kalan ürün değerlendirme (işleme, paketleme tesisleri) destekleri yapılacak. Geçen yıl ilimizde 35 müracaat oldu. Bunların ildeki ön elemesinde 10'u elendi kalanını nihai değerlendirme için Bakanlığımıza gönderdik. 2013 yılı içerisinde bu projelerimizin 18'ini gerçekleştirmiş olduk. Yüzde 50'lik kısmı 19 milyon 990 bin TL, bin 100 civarında istihdam olmuş. Zeytinyağı işleme tesisi, çeltik fabrikalarının bazı kısımları, mandıralar, paketleme yatırımları, modern keçi işletme tesisleri yararlanmış. Biz bu tür yatırımların ilimize daha fazla gelmesini istiyoruz. Bu rakamlar 50 veya 100 olsaydı Balıkesir'e bu kadar yatırım yapılmış olurdu. İşletmelerin standartlarını da yükseltmeyi sağlayan projelerin yaygınlaşmasını istiyoruz. Geçen sene müracaat sayısı biraz azdı, vazgeçenler son anda kendi gerekçeleriyle iptal etti" diye konuştu.

"BAŞVURULAR SON GÜNE KALMASIN"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram Ali Alanlı, proje müracaatlarıyla ilgili vatandaşların veya tüzel kişilerin son günü beklememelerini tavsiye etti. Bu konuda Balıkesir'de genel bir sıkıntı yaşandığını ifade eden İl Müdürü Alanlı, "Vatandaşlar müracaat için son başvuru tarihini bekliyorlar, bu yanlış. Daha önce gelseler burada 3 kişilik danışman ekibimiz olacak, istişare edip eksikleri varsa tamamlamaları sağlanacak. Proje inceleme komisyonunda en az 5 kişi var; Vali Yardımcısının başkanlığında, Tarım İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve Ticaret Borsasından birer kişi yer alıyor. Teslim edilen proje o komisyon huzurunda açılıyor. Bireysel başvurularda istenen şartlardan birisi Çiftçi Belgesi. Başvuruların son zamana bırakılmamasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca, Balıkesir ilinde proje müracaatlarının bu sene daha fazla olmasını bekliyoruz" dedi.

Projelerle ilgili değerlendirmelerin objektif bir şekilde yapıldığını vurgulayan Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram Ali Alanlı, "Türkiye'deki bütün müracaatlara göre bir kaynak ayrılıyor. İyi puan alan projelerden dönüş olan yok. Objektif değerlendirmelerin ardından yapılan oylamada hepsi kabul ediliyor. Kriter olarak projelerin ülke ekonomisine katma değer getirmesi ve istihdam sağlaması önemli. Ankara'ya giden tüm projelerin onaydan geçeceğine inanıyoruz" dedi.

YÜZDE 50 HİBE ALACAK PROJELER

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında hibe desteği kapsamında desteklenecek Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar şöyle sıralanıyor;

"Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni tesislerin yapımı. Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesi. Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması,

ç) Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımı. Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesislerinin yapımı. Koyun, keçi ve manda konularında sabit yatırım projeleri."

Ekonomik yatırımlar için proje başvurularında KDV hariç hibeye esas proje tutarının gerçek kişi başvurularında 300 bin TL'nin yüzde 50'si ve tüzel kişi başvuruları için ise 800 bin TL'nin yüzde 50’ si hibe olarak verilecek. Özel kişilerde 300 bin geçen proje tutarlarının fazlalıkları kişilerin tüzel kişilerde 800 bin geçen projelerin tutarlarını ise tüzel kişilerin kendi öz kaynaklarından karşılayacakları hatırlatıldı. 14 Aralık 2013 tarihinde başlayan müracaatlar 27 Ocak 2014 tarihinde sona erecek. Tarım İl müdürü Bayram Ali Alanlı bu 45 günlük sürenin en iyi şekilde değerlendirilmesini istedi. Ayrıca, başvuruların elektronik ortamda girişlerinin www.tarim.gov.tr adresinden yapılmasının zorunlu olduğu ve başvurunun çıktısı alınarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne teslim edilmesi gerektiği hatırlatıldı.

23.12.2013

Bayram Ali Alanlı

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler















Son Günlerin Haberleri
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Yeni Yatırımcılarını Bekliyor

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi