Türkiye'de doğal antibiyotiklerin ilk olarak hayvan yemlerinde kullanıldığı belirtildi. Bilim adamlarının uyarısıyla gündeme gelen antibiyotik problemiyle ilgili çalışmalar kapsamında, Türkiye'de doğal antibiyotiklerin ilk olarak hayvan yemlerinde kullanıldığı belirtildi. Balıkesir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gülendam Tümen, doğal antibiyotik görevi gören hayvan yemlerinin kullanımı ile ilgili bilgi vererek, kimyasal antibiyotiklerin hayvan yemlerine ilave edilmesiyle, bu antibiyotiklerin et ve süt tüketilmesinin ardından insanlara geçtiğini bildirdi.
Doğal antibiyotik içerikli yemlerle beslenen hayvanların et, süt ve benzeri şekilde insanlar tarafından tüketiminin artmasından sonra, insanları tehdit eden antibiyotik sorununun en aza indirgeneceği öğrenildi.
Hayvan yemlerinde kullanılan kimyasal antibiyotiklerin yerine alternatif, doğal antibiyotik arayışıyla çalışmalar yapan Türk bilim adamları, yemlerde doğal antibiyotik olarak kullanılabilecek hayvan yemleri üretti ve kullanmaya başladı. Balıkesir Üniversitesi’nde Türk kaşif Faruk Durukan’ın da ciddi katkılarıyla yürütülen çalışmalar tamamlandı ve artık bu ürünler dünya pazarında yer bulmaya hazırlanıyor.
“ARTIK ANTİBİYOTİKLERDEN VAZGEÇMEMİZİN ZAMANI GELDİ”
Doğal antibiyotik çalışmasını yürüten ekip üyeleri Prof. Dr. Gülendam Tümen, mikrobiyolog Doç. Dr. Tülin Aşkun ve Faruk Durukan, dünyanın şiddetle önemsediği sentetik antibiyotiklerin etkilerinin çok zayıfladığı bir durumda insanların ve hayvanların doğal antibiyotiklere yönelmesi gerektiğini söyleyerek, işe hayvan yemlerinden başladıklarını ifade etti. Akademisyenler, doğal antibiyotik üretiminde en etkin ham maddenin zeytin ve türevlerinden elde edildiğini belirtirken, konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Gülendam Tümen, “Yüzyıllardır yurdumuzda problem olan zeytin kara suyunun ekstre haline dönüştürülmesi ve çam kabuğuyla karıştırılmış haliyle bu ürünü elde ettik. Bu ürünü hayvan yemi olarak ürettik. Fakat bu ürün direk olarak hayvan yemi olarak kullanılmıyor. Yaptığımız ön çalışmalarda, yüzde 10 oranında hayvan yemine katılırsa, doğal bir antibiyotik görevi görüyor. Doğal antibiyotik görevinin yanı sıra, zeytinden gelen mineraller, aminoasitler ve bazı vitaminleri de taşıdığı için bir gıda destekleyici görevi var. Avrupa’da artık, hayvanlarda antibiyotik kullanımı yasaklandı. Ama ülkemizde hala antibiyotik kullanımı, küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde sürüyor. Artık bizim de bu antibiyotiklerden vazgeçmemizin zamanı geldi. Elde ettiğimiz bu ürün artık doğal bir antibiyotik kapasitesine sahip. Bu çalışmamızı, Doç. Dr. Tülin Aşkun ve iş adamı Faruk Durukan ile ortaklaşa yürüttük. Ülkemize ve dünyaya hayırlı olmasını diliyoruz” diye konuştu.
“DÜNYADA PROBLEM OLAN ANTİBİYOTİK SORUNUNU ÇÖZDÜK”
Balıkesir’deki bitki özü üretim tesislerinde AR-GE çalışmaları yapan iş adamı Faruk Durukan da, Balıkesir bölgesinde doğal antibiyotik içeren hayvan yemlerini kullanımına başladıklarını ve yakın zamanda da başka ülkelere satacaklarını ifade ederek, “Biz dünyadaki problemleri çözerek fırsata çevirmeye çalışan bir AR-GE firmasıyız. Dünyada sentetik antibiyotiklerin hayvan yemlerinde kullanılmasından ve vücutlarındaki kalıntılarından dolayı bilim adamlarının çeşitli görüşleri olmakta. Biz de üniversitelerimizle ortak bilimsel çalışmalar yaparak, doğal antibiyotik içerikli ham maddelerden akstrasyon yöntemiyle hayvan yemleri üretmeye başladık. Bu konuda Balıkesir Üniversitesi’nin bize katkıları çok büyük oldu. Biz burada istediğimiz her şeyin özünü elde edebiliyoruz. Bu çalışmamızda da, doğal malzemeleri ekstraksyon yöntemiyle elde ettik ve doğal antibiyotikli hayvan yemlerini üretmeyi başardık. Dünyadaki bu antibiyotik problemini çözmüş bulunuyoruz. Zaten Türkiye’nin de yem ihtiyacı var. Yakında da bu ürünü biz ihraç etmeye başlayacağız” dedi.
25.11.2013
faruk durukanantibiyotiğe son