Şifrem?
173 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Bakan Eker'e, 'Uydu Ölçümü' Sorusu
CHP Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, zeytinyağı üretiminin uydudan nasıl ölçüldüğünü, Tarım Bakanlığının bunun takibini nasıl yaptığını sordu.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. Milletvekili Gümüş, soru önergesiyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Ege Bölgesi genelinde zeytinyağı üreticilerine verilen destek primlerinin yetersizliği ile ilgili sıkıntılar tarafımıza iletilmektedir. Konuyla ilgili tarafımıza bildirilenlere göre; zeytinyağı kalitesi açısından dünyada sayılı üretici ülkelerden biri olmamıza rağmen uluslararası alanda rekabet gücümüzün sınırlı olmasının, destek primlerinin yetersiz olmasına bağlı olduğuna ilişkin kanaatler yaygındır. Zeytinyağı alanında başarılı olmamız ve gelecekte bu konuda bir dünya markası haline gelmemiz açısından bu konu önem arz etmektedir. Üretici prim ödemelerinin miktarlarının tespitinde yararlanılan yöntemlerle ilgili de şikayetler söz konusudur. Balıkesir İli Edremit Körfezi'nde bulunan ilçelerimizde (Edremit, Burhaniye, Havran, Gömeç, Ayvalık) zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin, zeytinyağı destek prim ödemelerinin belirlenmesi için yararlanılan uydudan tespit yöntemiyle ilgili sıkıntılar tarafımıza iletilmektedir. Bölgede 2012-2013 sezonu zeytinyağı prim ödemesi kilogram başına 50 kuruş olarak belirlenmiştir. Dekar başına üretilen zeytinyağı miktarını belirlemekte yetkili olan ve Kaymakamlıkların, İlçe Tarım Müdürlüklerinin, İlçe Ziraat Odalarının ve Ziraat Bankası Müdürlüğünün de temsil edildiği komisyonların belirlemesine göre, 2012-2013 sezonunda dekar başına ortalama 160 kilogram ürün elde edilmiştir. Buna rağmen, Bakanlık yetkililerinin uydudan yaptığı ölçümler sonucu dekar başına 140 kilogram ürün üretimi olduğu ifade edilmektedir. Üreticiler uydudan ölçüm yönteminin sonuçlarının gerçeklerle uygun olmadığını düşünmekte ve bu konuda itirazlarını ifade ederek konuyla ilgili Bakanlığın daha fazla bilgi vermesini beklemektedir."

Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, zeytinyağı üretiminin uydu ölçümüyle ilgili Bakan Eker'e şu soruları yöneltti:

"Ülke genelinde zeytinyağına devlet katkısının şu anki rakamlarla yeterli olup olmadığına ilişkin bakanlık olarak düşünceleriniz nelerdir? Balıkesir yerel basınında çıkan haberlere göre, iktidar partisi, Balıkesir'de üreticilerle yaptığı toplantılarda destek priminin 70 kuruşa çıkarılacağı ve hatta bu konuda Başbakan'ın yanında şahsınızdan söz alındığını ifade etmiştir. Buna rağmen 2013-2014 sezonu için ilan edilen resmi rakam 60 kuruşta kalmıştır. Bu rakamın 70 kuruşa çıkarılması gündeminizde var mıdır? Uydudan ölçüm yöntemi ile ilgili üreticinin itirazları konusunda Bakanlık olarak değerlendirmeleriniz nelerdir? Uydudan ölçümle dekar başına zeytinyağı miktarı nasıl tespit edilmektedir? Uydudan ölçüm yönteminde ağaçların üzerindeki zeytin miktarı nasıl tespit edilmektedir? Uydudan ölçüm yöntemi ile zeytinin yağ oranı nasıl tespit edilmektedir? Edremit Körfezi'nde zeytinliklerin yer aldığı alanların genel olarak yamaç olması uydudan yapılan ölçümlerin hassasiyetini nasıl etkilemektedir? Uydu ölçümleri arazi eğimlerini nasıl hesap etmekte ve ürün miktarını nasıl hesaplamaktadır? Devlet yetkililerinin de bulunduğu komisyonlar tarafından belirlenen üretim miktarları ile Bakanlığınızın uydudan ölçüm yapma yöntemi ile tespit ettiğiniz üretim miktarları niçin çelişmektedir? Uydudan ölçüm yöntemlerinin, üreticileri temsil eden kuruluşlar tarafından da denetlenmesine imkan sağlamak ve bu yolla bir uzlaşma ortamı oluşturmak gibi bir çalışmanız var mıdır?"

12.11.2013

haluk ahmet gümüşmehmet mehdi eker

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler













Son Günlerin Haberleri
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Bakan Eker'e, 'Uydu Ölçümü' Sorusu

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi