Projenin Balıkesir ayağında, Balıkesir-Bandırma'dan İzmir-Menemen'e kadar olan demir yolu hattının elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon projesinin temeli atıldı.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Afyon'da Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katıldığı törende, canlı yayın ile 7 bölgeye bağlanarak temelleri attı. Balıkesir'deki temel atma törenine Vali Ahmet Turhan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir Milletvekilleri Cemal Öztaylan ve Ali Aydınlıoğlu , TCDD 3. Bölge Müdürü Selim Koçbay, AK Parti İl Başkan Vekili Mehmet Akif Okur de katıldı.
Balıkesir Garı'nda düzenlenen törende, Afyonkarahisar'da bakanların bulunduğu programa telekonferans sistemiyle bağlanıldı. İzmir-Balıkesir-Bandırma sinyalizasyon, elektrifikasyon ve telekomünikasyon projesi ile İzmir ve Bandırma Limanları arasındaki 35 istasyondan oluşan toplam 310 kilometrelik hat, elektrikli, sinyalli ve telekomünikasyon sistemli hale geliyor. 160 km/saat hıza uygun olarak kurulan 'tren kontrol ve koruma sistemi' ile yük ve yolcu taşımacılığında emniyetin en üst sisteme çıkarılacağı belirtildi. Proje ile istasyonlar arasında trenler peş peşe işletilebilir hale gelirken, hat kapasitesinin de önemli ölçüde artacağı bildirildi. Proje ile Türkiye'nin iki büyük limanı birbirine bağlanarak bölgenin ihracat ve ithalat hacmi de katlanacak. Bununla beraber önemli oranda zaman ve para tasarrufu elde edileceği vurgulandı. Proje ile bölgede güvenli ve konforlu seyahat imkanı sağlanacak.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, telekonferans sistemi ile bağlandığı Balıkesir'deki protokolü selamladı. Vali Ahmet Turhan Bakan Yıldırım'a Balıkesir'e yaptığı diğer hizmetleri ve temeli atılan proje için teşekkür etti. Vali Ahmet Turhan, "Sayın Bakanım, sizler milletimizin hayalini gerçekleştirdiniz. Acımızı, yokluğumuzu ifade eden, 'Kara tren geç gelir, belki hiç gelmez' türküsünü sizler unutturdunuz. Balıkesir halkı olarak sizlere gönülden teşekkür ediyoruz. Temelini atacağımız tesisler, İzmir-Bandırma arasında 310 kilometrelik tren hattını modernize edecek. Sinyalizasyon ve elektrifikasyon temeli atıyoruz. Bununla 160 kilometrelik hıza ulaşacağız. İzmir-İstanbul otobanı ile İzmir 1 saat, İstanbul ise 2,5 saate iniyor. Ben sizlere halkımız adına şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Bakan Binali Yıldırım'ın teşekkür edip, "Hayırlı olsun" dediği bağlantının ardından Balıkesir'deki projenin temeli atıldı. Elektrifikasyon direğinin betonuna ilk harcı Vali Ahmet Turhan, milletvekilleri Edip Uğur, Cemal Öztaylan, Ali Aydınlıoğlu, TCDD İzmir 3. Bölge Müdürü Selim Koçbay birlikte koydu. Temel atma töreninin ardından TCDD 3. Bölge Müdürü Selim Koçbay projeyle ilgili bilgi verdi.
"LAFLA MİLLİYETÇİLİK OLMUYOR, BİZ MİLLİYETÇİYİZ"
Tren garındaki törende bir konuşma yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili A. Edip Uğur, asıl milliyetçiliğin yerli sermaye ile yapılan yatırımlar olduğunu, bunu da AK Parti hükümeti olarak kendilerinin yaptığını söyledi. "Biz milliyetçiyiz" diyen Edip Uğur, şöyle konuştu:
"Bugün Balıkesir için hayırlı bir hizmetin temelini atıyoruz. Elektrik ve sinyalizasyon sayesinde Balıkesir, İzmir Limanı ve Bandırma Limanı ile bağlantılı hale geliyor. Lojistik köyün de aşağı yukarı yüzde 90’ı bitti ve en kısa zamanda açılacak. Tabii ki Balıkesir’in ekonomisine büyük bir katkısı var. Dolayısı ile Organize Sanayi Bölgesi'nde üretilen mallar Bandırma Limanı'ndan, İzmir’den gönderilecek. Şimdi yeni otoyolumuz geliyor. Yıllarca yapılamayan bölünmüş yollarımız AK Parti iktidarı döneminde son 11 yılda yapıldı. Bursa’ya tek bir yoldan gidip geliyoruz, Bursa ve İstanbul istikametine bölünmüş yolumuz tamamlandı. İzmir’e bölünmüş yoldan gidebiliyoruz. Edremit’e bölünmüş yoldan gidiyoruz. Kütahya’ya olan bölünmüş yol için müteahhit hızlı bir şekilde çalışıyor. Çanakkale’den gelecek olan otobanla birlikte kara yollarının master planı Avrupa’dan gelen trafik Akdeniz’e ve Ege’ye gidecekse, İç Anadolu’ya gidecekse Çanakkale Köprüsü’nden geçecek, Balıkesir’e gelecek, otoyoldan devam edecek. İstanbul-İzmir otoyolu bittiğinde, bizim körfezimizde İstanbullu yazlıkçılarımız var, otoyol bitince İstanbul’dan saat 05.00'te yola çıkan vatandaş saat 08.00’de yazlığında olacak. Bu vagonlar Türkiye’de üretiliyor. İşte milliyetçilik bu, lafla milliyetçilik olmuyor. Eğer siz yerli sermaye ile demir yolu yapıyorsanız, yerli sermaye ile bunları üretebiliyorsanız milliyetçisiniz. Türkiye’nin borçlarını ödüyorsanız, dünyaya el açmıyorsanız, IMF borçlarını kapatıyorsanız, bu köprülerin, otoyolların finansmanını yerli bankalardan sağlıyorsanız Türkiye’nin ekonomisi güçlü demektir."
21.09.2013