Şifrem?
367 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Mutfakta Annesine Yardım Ederken 17 Yaşında Milli Aşçı Oldu
Balıkesirli 17 yaşındaki Berk Tilki, küçüklüğünde mutfakta annesine yemek hazırlamasında yardım ederken içine yerleşen yemek sevgisi ile bugün milli aşçı oldu.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Yaptığı işten büyük bir mutluluk duyduğunu söyleyen genç milli aşçı, amacının Türk mutfağını bir marka olarak dünyaya tanıtmak olduğunu söyledi.

Balıkesir Lokantacılar Odası'nın sponsor olup maddi ve manevi destek sağladığı 17 yaşındaki milli aşçı Berk Tilki, milli takım arkadaşlarıyla birlikte katıldıkları yurt dışındaki birçok uluslararası yemek yarışmalarında Türkiye'ye çok sayıda altın, gümüş ve bronz madalya kazandırdı. Böyle doğuştan yetenekli gençleri bulup sektöre kazandırmayı hedeflediklerini ve bunu Berk ile gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Balıkesir Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Yıldız, "Aşçı olunmaz aşçı doğulur" sözünün Berk ile tescillendiğini kaydetti. Berk'in hem okullu hem de alaylı olduğunu belirten Oda başkanı Hasan Yıldız, şunları söyledi;

"Bu mesleğin hem mekteplisi hem de alaylısı çok zor bulunur. Berk kardeşim bu anlamda hem okullu hem da alaylı. Kendisinde gördüğüm bu heyecanı ve ciddi tutkuyu gerçeğe çevirmek adına kendisine destek olma kararı aldık. Berk'i nasıl keşfettik? Bu sektörün içinde işin çıraklığı mutlaka gerekli. Biz böyle -çıraklara göz diktik, bunları arıyoruz. Dolayısıyla bize Berk'i ulaştırdılar. Kendisine baktık, ciddi bir aşk var mesleğe karşı, ciddi bir heyecan var. Berk'i buradan İstanbul'daki bir organizasyona gönderdik, oradan madalya ile döndüğünde kendisine daha da ciddi bir cesaret geldi. Oda olarak hem maddi hem manevi destek olma kararı aldık. Yaklaşık 7-8 aydır Berk'e her anlamda destek olmaya gayret ediyoruz."

BEBEKLİĞİNDEKİ OYUNCAKLARI TENCERE, TABAK, KAŞIKTI

Berk'in babası Cemalettin Arıbozan da oğlu ile gurur duyduklarını ifade etti. Berk'in bebekliğinde aşçı olacak işaretleri zaten verdiğini kaydeden babası, "Ailemizde başka aşçı yok. Çocuklar bebekliğinde arabayla, bebekleriyle vs oynar. Ama Berk bebekliğinden bu yana tencere, tabakla oynardı. Önüne tencereleri, tabakları koyup iki saat sonra aynı bıraktığınız yerde bulurduk" dedi.

Berk Tilki, Balıkesir Ayvalık Otelcilik Turizm ve Meslek Lisesi 4. Sınıf (Mutfak Bölümü) öğrencisi. "Bu mesleğe anneme mutfakta yardım ederek başladım" diyen Berk Tilki, yarışmalara katılarak kendini daha çok geliştirip ilerlemeyi hedeflemiş. İlk stajını 3 ay kaldığı İtalya'nın Lecce şehrinde bir otelde yaptı. Türkiye'ye döndüğünde İstanbul'da düzenlenen organizasyona katıldı ve burada elde ettiği derece ile dikkat çekerek Türkiye Aşçı ve Şefler Federasyonu Milli Takımına seçildi. Genç milli takımda milli şeflerinden çok önemli bilgiler öğrenip tecrübesini zengileştiren Berk Tilki, "İnsanlar bu yaşta bu kadar yemeği yapabiliyor mu diye bazen tereddüde düşüyorlar. Benim en çok ete karşı, etleri pişirmeye karşı ilgim var. Kendime etlerde biraz daha tecrübe kazandırmaya çalışıyorum. Öncelikli hedefim Türk mutfağını dünyada bir marka yapmak, sonra Balıkesir'deki yöresel lezzetleri yerel mutfağımızı Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak" diye konuştu.

Balıkesir Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Yıldız, Berk'i desteklemeyi sürdüreceklerini Berk gibi alaylı ve mektepli aşçı adaylarını bulup sektöre kazandırmak için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceklerini vurguladı. Berk'in aşçı olarak doğduğunu söyleyen Hasan Yıldız, "Bizde yaygın sözdür, 'aşçı olunmaz aşçı doğulur'. Bizim Berk'te en çok arzu ettiğimiz konu, üzerinde en çok durulması gereken şartımız özellikle Balıkesir'in yemek kültürüne ve Türk mutfağına sahip çıkmasıdır ki o da öyle yapıyor. Biz gönderdiğimiz her organizasyonda özellikle Balıkesir yemekleri ve Türk mutfağı lezzetlerini vurgulamasını tercih ediyoruz. O da bu çizgi üzerinde ilerliyor. Çünkü Türk mutfağı dünya markası olmayı çoktan hak etmiştir sadece tanıtım eksikliği yaşadığımız için yeri üçüncü sıralarda korunuyor. İnşallah böyle genç ve heyecanlı kardeşlerimiz Türk mutfağını dünya markası yapmaya aday olacaklar" dedi.

GAZETECİLERE ÖZEL KUZU PİRZOLA

Türkiye'nin en genç milli aşçısı olan Berk Tilki, memleketi Balıkesir'de Oda başkanının da katıldığı bir organizasyonda Balıkesir'deki gazetecilerle bir araya geldi. Gazeteciler için Balıkesir yöresine has ve Türk mutfağının da zenginlikleri arasına kattığı, "Zeytin Tepenatlı (karışım) Kuzu Pirzola" yemeği ile hünerini sergileyen milli aşçı ne denli usta olduğunu bir defa daha kanıtladı. Bir gün önce zeytinyağı ile dinlendirdiği kuzu pirzolalarını zeytinyağlı tavada özel bir şekilde mühürledikten sonra zeytin ezmesi, dövülmüş ceviz ve Manyas peyniri karışımı ile elde ettiği özel sos ile bezedi. Son şeklini verdiği pirzolaları tepsiye aktarıp taş fırında odun ateşi ile pişirdi. Bu arada pirzola etinin Balıkesir kuzusu olması ise tercih nedeni. Yaklaşık 20 dakika sonra tabaklarda özel sarımsak kattığı patetes püresi üzerinde sıcak bir şekilde servis edilen Zeytin Tepenatlı Kuzu Pirzola gazetecilerden tam not aldı.

İşte Türkiye'nin en genç milli aşçısı Berk Tilki'nin ödül adayı Balıkesir yemeğinin tarifi:

"Zeytin Tepenatlı Kuzu Pirzola: 3 kalem kuzu pirzola, zeytin ezmesi, dövülmüş ceviz, manyas peyniri. Yapılışı: 3 kalem pirzolayı 1 dakika bir yüzünü sonra diğer tarafını zeytinyağlı tavada hafif kızartarak mühürleyin. Bir kaba zeytin ezmesi, dövülmüş ceviz ve Manyas peynirini rendeledikten sonra iyice karıştırın. Mühürlediğiniz pirzola etlerine zeytin karışımını sürün ve 20 dakika fırında pişirdikten sonra servise sunun."

19.09.2013

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler

















Son Günlerin Haberleri
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler
12.04.2024 Tarihli Haberler
11.04.2024 Tarihli Haberler
10.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Mutfakta Annesine Yardım Ederken 17 Yaşında Milli Aşçı Oldu

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi