Mimar Sinan Üniversitesinden Yrd. Doç Dr. Murat Özgen’in başkanlığında ve Balıkesir n Kuva-yı Milliye Müzesi tarafından Burhaniye Belediyesi Sponsorluğunda yapılan kazılara Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi öğretim üye ve elamanları ile 8 farklı üniversiteden 75 öğrenci katılıyor. Geçtiğimiz yıl Ören Meydanındaki kazılar, bu yıl İlçe Turizm Danışma Müdürlüğü’nün arkasında bir alana kaydırıldı. Bu yıl ki kazılar bir ayını doldururken 2 metre derinliğe inildi ve önemli yapılara rastlandı. Kazılar, 15 Eylül’e kadar devam edecek.
Kazılarda önemli bulgulara rastlandığını anlatan Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Murat Özgen, “Evet, 2013 Adramyteion Ören kazılarına geçtiğimiz temmuz ayının ortasında başladık. Henüz bir ayı tamamladık. Eylül 15’ine kadar çalışmalarımız devam edecek. Geçtiğimiz sezon başladığımız çalışmalar da önemli tespitlerimiz vardı. Özellikle Bergaz tepe üzerinde kaolitik dönemine kadar sürekli inen kültür katlarını tespit etmiştik. Ören Meydanında A bölgesi olarak adlandırdığımız çok evreli depolama mekanları açığa çıkarmıştık. Yine alt katlarda demir çağından itibaren buluntulara rastlamıştık. Bunlarla ilgili çalışmalar devam ederken gene bu yıl ki çalışmalarda Ören dahilinde .yeni bir alana odaklandık. Ve burayı D bölgesi olarak D sektörü olarak yapılandırdık. Henüz birinci ayımızı tamamladık. Gördüğünüz açmada hemen üst katlardan itibaren mimari kendini göstermekte şekillenmekte an itibarıyla geç Roma Bizans çok evreli mekanlar açığa çıkmış durumda. Fakat belli yerlerde duvar sıralarındaki işçilik. Düzgün duvar bloklar bize önemli erken dönem Adramytteionunun esas olarak ön planda olduğu Roma döneminin değer Helenistik dönemlerin ip uçlarını vermekte. Alt katlardan bu alanda erken Adramyteion yapılarının tespitine dair umutluyuz” dedi. Arkeolog Filiz Yıldızbaşoğlu da” Adramyteion da ikinci yılımız. 2 senedir devam ediyoruz. Öğrenci sayımız arttı. Yaklaşık 75 öğrenci ile bu yıl devam ediyoruz. Bu alanda ilk defa bu sene çalışıyoruz. Şu an bütün öğrenciler ve bizler de bu çalışmalardan mutluyuz. Keyif alıyoruz. Örende olmaktan keyif alıyoruz. Çalıştığımız alan arkeolojik olarak keyifli. Verimli bir yıl arkeolojik açıdan.bizim için” dedi.
Öğrencilerden Didem Öztürk, “Geçen yıl başlayan Adramytteion kazırlarına bu yıl ben de dahil oldum. Ekip olarak çok güzel çalışıyoruz. Ve birlikte hem keyifli zaman geçiriyoruz. Hem de bilimsel olarak yeni ekip arkadaşlarımızla birlikte bir çok şey öğreniyoruz. Bunların başında araziyle ilgili çalışmalarımız var. Kazı evinde devam eden çalışmalar yapıyoruz. Arazi çizimlerimiz var. Ve öğrenciler için gerçekten güzel bir çalışma oluyor. Hocalarımızla birlikte. Onun için bu yıl kazıda olduğum için mutluyum” dedi.
Kaan Temiz de, “Benim bu sene Adramytteion kazılarına ikinci kez katılışım. Geçen sene ilk kazılarda da yer almıştım. Ve birinci kazılardaki güzel ortamdan sonra ikince kez katılmaya kesinlikle karar vermiştim zaten. Ve buranın ortamı gerekten çok güzeldir. Hem kazı şartları olsun hem atmosfer olsun. Ören’nin güzel atmosferi olsun. Gerçekten çok güzel. Burada keyifli anlar yaşanıyor. Ve özellikle arkadaşlarımızla birlikte bilim yapıp hem çalışmak çok güzel. Sadece arazide değil. Arazi dışında kazı evine gidince oradaki çalışmalar da çok güzel ve eğlenceli. Aynı zamanda verimli geçiyor. Ondan sonra buradaki çalışma dışındaki sosyal etkinlerimiz de genellikle deniz, kum, güneş gibi şeyler oluyor. Gerçekten keyifli vakit geçiriyoruz. Bu imkanları sağlayan herkese de teşekkür ediyorum” dedi.
21.08.2013