Şifrem?
140 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Ramazanda Beslenmeye Dikkat
Ramazan ayı yaklaşırken uzmanlar oruç nedeniyle değişecek olan beslenme alışkanlığı konusunda bazı önerilerde bulundu.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Özellikle iftar vakti açlık ve susuzluk hissinin giderilmesi için yemeklere yüklenilmemesi gerektiği bildirildi. Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Hülya Ertür, halk arasındaki bir yanlış anlamaya da işaret ederek, "Oruç tutmak bir zayıflama yöntemi değildir" diye uyarıda bulundu.

On bir ayın sultanı ramazan beraberinde rahmeti ve bereketini de getiriyor. Ramazan ayının bereketi ile süslenip türlü yemeklerle donatılacak sofralarda yemek çeşitlerinin görüntüsü, sofra başında ezanın okunmasını sabırsızlıkla beklerken gelen mis gibi koku ve sofranın göz alıcı uyumuna açlık ve susuzluk da eklenince ezan sesini duymak için gösterilen sabır ve nihayetinde ezanla birlikte boş olan mideye hızlı bir şekilde ve çok yüklenerek kan şekeri ve tansiyonun aniden yükselmesi, hazımsızlık, şişkinlik, bulantı ve kabızlık gibi şikayetlere neden oluyor. Yemeğin ardından ise kendini gösteren halsizlik, yorgunluk ve uyuma hissi açığa çıkıyor. Bunlar fiziksel aktivitenin yapılamamasına ve metabolizma hızının düşmesine yol açarken vücut alınan fazla enerjiyi yağ olarak depoluyor ve kilo artışı yaşanıyor. Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Hülya Ertür, sağlıklı bir ramazan ayı geçirmek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Ramazan ayının ara öğünü olan 'sahir' yemeğinin çok önemli olduğunu belirten Hülya Ertür, "Sahur öğününü atlamamalıyız. Uzun süre aç kalmak metabolizma hızının iyice düşmesine neden olacağı için sahura kalkmak önemlidir" dedi.

İşte Halk Sağlığı Müdürü Hülya Ertür'ün ramazan ayındaki beslenme önerileri;

"Sahurda yağlı börekler, aşırı tuzlu besinler, kızartma gibi besinleri tercih etmemeliyiz. Sahurda uzun süre tok kalmayı sağlayan kan şekerini daha yavaş farklılaştıran besinleri tercih etmeliyiz; bunlar da yumurta, peynir, süt, kepekli ekmek/ tam buğday ekmeği gibi besinler olabilir. Bunun yanına 1 kase çorba da ekleyebiliriz. Bir porsiyon meyve, domates salatalık vb. de tercih edebiliriz. Orucu zeytin, hurma ve su gibi hafif besinlerle açmalı ve ılık bir çorbayla öğüne başlamalıyız. Ağır yemeklerden uzak durmalıyız. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra belirli aralıklarla, her seferde küçük porsiyonlarla beslenmeliyiz. Yemeklerimizi yavaş yiyip, çok iyi çiğnemeliyiz. Hızlı yediğimizi fark ettiğimiz de bir an çatalı- kaşığı bırakıp arkamıza yaslanmalı, derin nefes alıp sonra yemeğe devam etmeliyiz. Anemi yani kansızlık problemi ile karşılaşmamak için iftarda çay içmemeli, öğünden 30- 60 dk. sonra çayı tercih etmeliyiz. Günde en az 3-4 porsiyon meyve tüketmeliyiz. İftardan sonra mutlaka hafif egzersizler veya yürüyüş yapmalıyız. Turşu gibi tuz oranı yüksek besinler ve baharat içeriği yüksek besinler susamamıza yol açacağından fazla tercih edilmemelidir. Beslenme düzenimizdeki değişikliklere bağlı oluşabilecek kabızlıkları önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ile ara öğünlerde meyve ve kuru yemişler (ceviz, fındık, badem vb.) tercih etmeliyiz. İftar davetlerinde rahat bir mide ile masadan kalkmalı ve hayatımız için elzem olan suyu günde en az 2-2.5 litre içmeyi ihmal etmemeliyiz. Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde hayatımızın her döneminde olduğu gibi ramazan ayında da yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmeliyiz."

04.07.2013

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler















Son Günlerin Haberleri
03.05.2024 Tarihli Haberler
02.05.2024 Tarihli Haberler
01.05.2024 Tarihli Haberler
30.04.2024 Tarihli Haberler
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Ramazanda Beslenmeye Dikkat

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi