Bir ay önce "Ekmeğini Taştan Çıkaranlar" projesi ile kadınlara yönelik takı tasarımı ve süs taşı işlemeciliği konusunda Güney Marmara Kalkınma Ajansı’ndan 139 bin lira hibe desteği alan Altınova Belediyesi şimdi de "Mis Sabun" üretimi konusunda bir projeyi hayata geçirdi.
Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile başlatılan kursta Altınovalı kadınlar, pazarlama konusunda önü çok açık olan mis sabunu üretecekler.
Mis sabun olarak bilinen kokulu meyve sabunu üreticiliğinin geçmişi, 1600’lü yıllara kadar uzanır. 17. yüzyılda Osmanlı’da misk, amber ve gül esansı karıştırılarak hamur kıvamına getirilen sabunun birebir meyve boyutlarında şekillendirilmesi ve gerçek meyve renklerine uygun şekilde boyanmasıyla imal edilen meyve sabunları, zamanla Osmanlı sarayına, sultanlara, yerli ve yabancı devlet erkânına sunulan değerli hediyeler arasına girmiştir.
Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer; "Bu kursla aslında iki şeyi amaçladık. Birincisi, daha önce çeşitli kurslarla desteklediğimiz kadınlarımız için yeni bir gelir kaynağı oluşturmak ve aile bütçesine katkı yapmalarını sağlamaktır. İkincisi ise; deniz, kum, güneş üçlemesine yeni bir boyut kazandırmak, bu klasik üçlünün dikkat çekecek yenilikler ile desteklenmesini ve beldemizin turizmde bir adım daha öne çıkmasını sağlamaktır” dedi
Sürer, şunları söyledi: “Güney Marmara Kalkınma Ajansı’ndan aldığımız hibe ile 139 bin lira değerinde makinelerden oluşan modern bir süs taşı işleme atölyesi kuruyoruz. Belediyemize ait taş ocağında özellikle kalsedon süs taşı bulunmaktadır. Yakın zamanda Altınova süs taşı işlemeciliği konusunda adından söz ettirecektir. Bunun yanında mis sabun üretimi konusunda Edirne'den sonra adımızı tüm Türkiye'ye duyuracağız. Bundan sonraki adımımız kadınlar için bir üretim kooperatifi kurmak olacaktır. Klasik bir belediyecilik anlayışında, halka istihdam yaratmak diye bir kavram yok ancak biz halkçı belediye anlayışımız ile farkımızı ortaya koymaya çalışıyoruz. Halkın yaşamının her alanında olmak görevimizdir."
13.06.2013