İlçede özellikle dingin havalarda sahil bandında yürüyüş yapanların adeta burunlarını tıkayarak geçmek zorunda kaldığı 06 mevkiindeki ağır lağım kokusunun, Ayvalık Lisesi önündeki Aliçetinkaya Parkı’nın bulunduğu alana konuşlandırılan 4. Kanalizasyon Terfi Deposu ile birlikte tarihe karışacağı kaydedildi. Sorunun kökten çözümlenmesi için uzun bir süredir birçok alternatifi deneyen Ayvalık Belediyesi bünyesindeki ekiplerinin, Sefa-Çamlık kanalizasyon hattından gelecek atık suların 4. Terfi Merkezinde toplanacağı daha sonra da Hayrettin Paşa Mahallesindeki Macaron mevkiinde bağlanılan 300’lük polietilen boru hattıyla, direkt arıtma tesisine yönlendirileceği öğrenildi. Bu metotla Ayvalık merkezinde oluşacak kanalizasyon taşkınları ve akıntılarının engellenmesinin amaçlandığı bildirildi.
Ayvalık Belediyesi Fen İşleri ile Su-Kanalizasyon birimleri tarafından yapılan çalışmalarla ilgili görüşlerini aldığımız Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Ayvalık’ın hedefinin kültürel turizm olduğunu hatırlatarak, bu alanda sağlıklı bir şekilde Ayvalık’ın ekonomik çıkışını sürdürebilmesinin olmazsa olmazının altyapı olduğuna işaret etti. Biz göreve geldiğimiz günden bu yana çok ciddi alt yapı hamleleri yaptık. Ayvalık’ta 150 kilometrelik bir su hattı var. Bu su hattının 70-80 kilometrelik bölümünü değiştirdik. En az 40-50 kilometre kanalizasyon hattı çektik. Ama 1972 yılında yapılmış olan alt yapı hatları artık ömrünü tamamlamış durumdaydı. Biliyorsunuz ki, bir alt yapı sisteminin ekonomik ömrü genelde 30 yıl civarındadır. Oysa Ayvalık’ta 40 yılı aşkın bir zamandır aynı hat kullanılıyor. Biz bu anlamda ilçemizdeki kanalizasyon şebekesinde birçok çalışmalar yaptık. Halen de devam ediyoruz” dedi.
“AYVALIK’IN ALT YAPI SORUNLARINI KÖKÜNDEN ÇÖZÜMLÜYORUZ”
Zamanında Yenimahalle’de yapılan kanalizasyon hattı direkt olarak Kanalizasyon Terfi Merkezine bağlanmadığı belirten Türközen, “O yıllar, Gümrük Caddesinden gelerek Atatürk Caddesindeki mevcut ana hatta bağlanmış. Tabi yandan ana hatta katılan bu yoğun su, ana hattı geriye doğru şişiriyor. Bu şişkinlik özellikle Tansaş’ın bulunduğu noktadan, İpek Mobilya’nın bulunduğu noktaya kadar yol kotu ile ara yollar arasında ki kot farkının 2-3 metre olması nedeniyle zaman zaman taşkınlara neden oluyordu. Vatandaşlarımız haklı olarak bu bölgede gerçekleşen taşkınlar ve beraberindeki ağır kanalizasyon kokusuna tepki gösteriyordu. Biz belediye olarak bu bölgede sık sık çalışmalar yaparak sorunu gidermeye çalıştık. Ancak bahsettiğim durum nedeniyle karşı karşıya kaldığımız bu sorunu kökten çözmek için farklı metotları hayata geçirmenin gerekli olduğunu düşünerek, Bu bölgede sorunu çözümleyebilmek için, şu anda Barbaros Caddesi ile Çamlık'ın kanalizasyon hattını terfi merkezine taşıyacak yeni bir kanalizasyon hattı için bu bölgeye 300’lük polietilen boru hattı döşedik. Böylelikle Çamlık’ın atık suyunu getiren hattı, sahildeki ana hattan ayırıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında zaten ilçe genelindeki bu bölgelerin yanı sıra birçok bölgedeki kanalizasyon boru hatlarını değiştirmiştik. Şimdi ise; Lise’den Camlı kahvenin önündeki köprüye kadar olan hattı devreye soktuktan sonra Ekonomi Palas’tan Sakarya Mahallesine kadar olan bölgede de yaptığımız yeni boru hattı üzerinden Çamlık’tan gelen kanalizasyon hattını Kanalizasyon Terfi Merkezi’mize ulaştırmış olacağız. Bunun sonucunda Devlet Hastanesi ile Âşıklar Köprüsü arasında kalan asfalt yolu takip eden ana hattın seviyesi düşecek ve Halkbank’ın bulunduğu noktadaki ters akıntının bulunduğu kanalı iptal ederek bu hatta bağlayacağız. Yaptığımız bu çalışmaların ardından eğer söz konusu kanalizasyon taşkınları sürecek olursa, bu kez de Yenimahalle hattını direkt terfi merkezi ve önümüzdeki günlerde devreye girecek olan Arıtma Tesisimize ulaştırarak bu sorunları kökünden çözümlemiş olacağız” ifadelerini kullandı.
“HER ŞEY AYVALIK’IN AYDINLIK YARINLARI İÇİN”
Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, sürdürdükleri çalışmalar kapsamında ilçede kanalizasyonsuz hiçbir bölgenin kalmayacağını vurgulayarak, “Alt yapı çalışmalarımız ve Arıtma tesisimiz hizmete girdiğinde turizme her şeyimizle hazır olacağız. Bundan sonra da kent estetiğine ağırlık verecek ve Ayvalık’ı kendine yakışır çağdaş bir görünüme kavuşturmuş olacağız” dedi. Hiç kimsenin hayal bile edemediği, yaşanılabilir bir Ayvalık’la ilçe halkını buluşturmayı hedeflediğinin altını çizen Türközen, “Her şey ilçemizin aydınlık geleceği ve Çağdaş bir Ayvalık için” diye konuştu.
10.06.2013