AK Parti Genel Merkezi Ekonomi İşleri Başkanlığınca düzenlenen forumda katılımcılar aracılığıyla Balıkesir'in 2023 Türkiye vizyonundaki yeriyle ilgili görüş ve düşünceler alındı.
Asya Termal Otel'de düzenlenen forum Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Orçan'ın moderatörlüğünde yapıldı, Toplantıya; AK Parti İl Başkanı Av. Mahmut Poyrazlı, Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Ermişler, Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Kula, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Balıkesir Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, Oda başkanları, çeşitli Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcileri, belediye başkanları ve çok sayıda işadamı katıldı. Forumun basına açık olan ilk bölümünde konuşan AK Parti İl Başkanı Av. Mahmut Poyrazlı, Kent Ekonomileri Forumunun son derece önemli olduğunu vurguladı. Poyrazlı, "Kent Ekonomileri Forumu illerimizdeki ekonomik hayatla ilgili tüm kesimleri bir araya getirerek ortak hedefler ve politikalar oluşturmayı amaçlayan bir oluşumdur. Forum, sivil, katılımcı ve istişari bir oluşumdur ve bir 'Yerel İnsiyatif Hamlesi'dir. Aynı zamanda bu form bugüne kadar yapılmamış bir ekonomide demokrasi deneyimidir. Balıkesir kendine özgü yeteneklerinin ortaya çıkarılması ile ülkemizin her geçen gün daha da gelişen, büyüyen ekonomik kalkınmasında rahatlıkla lokomotif görevi üstlenebilecek bir ilimizdir. İlimizin birçok sektörde marka olduğunu düşünebiliriz ama birçok özelliği kendisinde barındıran bir il için bu seviye asla yeterli değildir. Balıkesir'in sadece bir marka değil ulusal ve küresel bazda 'yıldız' bir il olmasını arzu ediyoruz. Balıkesir'in bu potansiyele sahip olduğu inancındayız" diye konuştu.
Balıkesir Kent Ekonomileri Moderatörü Doç. Dr. Mustafa Orçan, forumda yaptığı konuşmada şunları söyledi;
"AK Parti Genel Merkezi ve Ekonomi İşleri Başkanlığı tarafından, 81 İlimizde, ‘Kent Ekonomileri Forumu’ adı altında gönüllülük esasına dayalı, demokratik, sivil nitelikli ve istişareye dayanan, ‘Marka Kentler’ oluşturmayı hedefleyen ‘Yerel Kalkınma Hamlesi’ başlatılmıştır. Balıkesir Kent Ekonomi Formumuz, bugün, AK Parti İl Başkanı Sayın Av. Mahmut Poyraz’ın ev sahipliğinde ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Mustafa Orçan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilmiştir. Yüzyılımız rekabet yüzyılıdır. Bölgesel, ulusal ve küresel rekabetin hızla artması, belli alanlarda şehirlerimizin markalaşmasını zorunlu hale getirmiştir. Ülkemizin artan dış ticareti ile birlikte küresel rekabet, tüm kentlerimizde hissedilir hale gelmiştir. Balıkesir Kent Ekonomileri forumumuzda, İl Genel Meclis Başkanı, Belediye Başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlık temsilcileri, Ticaret Borsası Başkanı, Sendika Başkanları, KOSGEB müdürü, İş Adamları Dernekleri, iş adamları, girşimciler, sivil toplum kuruluşları, kalkınma ajansı ve üniversite gibi çok farklı sektörlerden, değerli katılımcılarımız, sahip oldukları birikimlerle, gelecek nesillerimizin daha mutlu, huzurlu ve güzel bir geleceği için bir araya gelmiştir. Balıkesir ilimizi hem ülkemizde hem de dünyada marka şehir ve cazibe merkezi haline getirmek, ayrıca kentimiz için rasyonel, reel ve uygulanabilir vizyoner projeleri ortaya çıkarmak temel hedefimizdir. Tüm şehirlerimizde gerçekleştirilen ‘Kent Ekonomi Forumları’nın yerel potansiyelleri ve değerleri en üst düzeyde ortaya çıkararak çok daha yaşanabilir ve küresel anlamda rekabete açık bir Türkiye hedefine ulaşılmasına katkı sağlayacağına inanmaktayım. Tüm katılımcılarımız ve emeği geçenlerle başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğimiz forumumuzun, hem Balıkesir ilimize ve hem de ülkemize hayırlar getirmesini temenni ederim. "
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'un gönderdiği mesajın okunduğu forum, daha sonra moderatörün yönetiminde davetlilerin interaktif katılımıyla devam etti. Forumda, katılımcılara yöneltilen tartışma soruları; Önümüzdeki 10 yıl (2023) ve ötesinde kent ekonomisinin hangi yönde ve nasıl geliymesi gerektiğini düşünüyorsunuz? (Kent için uzun vadeli vizyonunuz nedir?). Kentin uzun vadeli vizyonuna erişmesi için başarmasını düşündüğünüz en önemli hedefler nelerdir ve bu hedefler için uygulamaya konulmasını uygun gördüğünüz vizyoner projeleriniz (3 adet) nelerdir?. Kentin uzun vadeli vizyonuna erişmesi için seçilmesi gerekli olan sektörler ve bu sektörlerin çıktılar (ürünler) nelerdir ve bunlar için vizyoner projeleriniz (3 adet)?. Kentin vizyonuna uygun belirlenen alanlarda rekabet gücü ve pazarlama kabiliyeti ne durumdadır; Bunların vizyona uygun geliştirlebilmesi için neler yapılmalıdır? (Vizyoner projeleriniz 3 adet). Kentin eğtim ve istihdam profili ne durumdadır? Kentin vizyonuna uygun insan kaynağını geliştirmek için yapılması gereken çalışmalar nelerdir (vizyoner projeleriniz 3 adet)?. Kentin OSB, Teknokent vb. örgütlenmeleri ile üniversite ve araştırma merkezlerinin hali hazırdaki ekonomik katkılarının uzun vadeli vizyoner projelere uyumlu hale getirilebilmesi için neler yapılmalıdır (vizyoner projeleriniz 3 adet)?"
Toplam 6 çalışma masasında 8-9'ar kişilik katılımcıdan bir sözcü ve bir raportör ile her masa kendi içinde ürettiği fikirleri sunduktan sonra toplam 15 proje genel oylama ile 5 projeye düşürüldü. Forum geç saatlere kadar devam etti.
31.05.2013