Ayvalık Ticaret Meslek ve Otelcilik Turizm Meslek Lisesi tarafından organize edilen; Ayvalık Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık Turizm Müdürlüğü ile Ayvalık Turizm Geliştirme ve Alt Yapı Hizmet Birliği’nin de (AYTUGEB) destek verdiği Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında; Egedeki adalarda yaşayan Türklerin, Anadolu’ya dönmesiyle başlayan mübadelenin 90. yıldönümü de unutulmadı. Bu kapsamda, önceki gün; Ayvalık Belediyesi’ne ait İsmet İnönü Kültür Merkezinde saat 15.30’da eski Kültür ve Turizm Bakanı Yazar Yılmaz Karakoyunlu’nun konuşmacı olarak katıldığı panele ilgi büyük oldu. Panelde; 21. Dönem İzmir Milletvekilliği ile Kültür Bakanlığı görevinde de bulunan Prof. Dr. Suat Çağlayan, Balıkesir İl Kültür Turizm Müdürü Prof. Dr. Abdulah Soykan, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, Turizm İlçe Müdürü Yasemin Güngör, daire amirleri, Ayvalık Belediyesi Meclis Üyeleri, ATO yöneticileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu.
Ayvalık İlçe Turizm Müdürü Yasemin Güngör’ün açılış konuşmasının ardından, mübadelenin 90. yıldönümü ile ilgili panelde, mübadele dönemini ile ilgili yaptığı çalışmaları ‘Mor Kaftanlı Selanik’ adlı kitabında toplayan eski bakan Yılmaz Karakoyunlu mübadele hakkında salonu dolduranlara bilgiler verirken, izleyiciler arasında zaman zaman duygulu anların yaşandığı da dikkatlerden kaçmadı. Salkım Hanımın Taneleri, Güz Sancısı, Çiçekli Mumlar Sokağı, Yorgun Mayıs Kısrakları, Ezan Vakti Bethoveen, Mevsimler Eskidi gibi ölümsüz eserlerinde yazarı olan Yılmaz Karakoyunlu; Mustafa Kemal’in mübadele fikrinde Selanikli olması ve Selanik kültürüne mensup olmasının büyük öneminin önemine işaret etti.
EGE’NİN İKİ YAKASINDAKİ MÜBADELE HÜZNÜNÜ ANLATTI
Türkiye ile Yunanistan arasındaki mübadeleyi anlatan Karakoyunlu; bir yandan Venizelos ve İsmet Paşa aracılığıyla Lozan Barış Antlaşması görüşmelerini izlerken, alınan kararlar yüzünden Türk ve Yunan topraklarının çeşitli bölgeleri olan İzmir, Mürefte, Şarköy; Selanik, Hanya, Resmo’da yaşanan zorluklara, hüzne, dirence de tanık olunduğunu vurguladı.
Hangi mesleğe hangi din, dil ve ırka mensup olursa olsun insanoğlunun, insan olduklarını unutmadan, yaptıklarını yargılamak yerine yaptıklarını anlamaya çalışmak gerektiğini vurgulayan Karakoyunlu, topyekûn savaştan sonra ikiye ayrılmış ve ayağa kalkmaya çabalayan iki toplumun üyelerinin, mübadele ile eskiden kapı komşularıyken düşmanlaşmaya başladıklarına işaret etti. Mübadelede sırasında Ege’nin her iki kıyısındaki insanlarının aşkları da dahil bütün hüzünlerini çarpıcı ifadelerle anlattı.
Hemen herkesin genel hatlarıyla bildiği mübadele sürecine daha yakından bakıldığında her iki toplumda derin izler bırakmış olmasının düşündürücü olduğunu kaydeden Karakoyunlu, günümüzde mübadelenin hafızasını yakinen yaşayan ikinci kuşak kişilerle; onların torunları olan yerli halkı geçmişe götürüp, yaşanılan şehrin ikinci kuruluş geçmişini hafızalarda canlı tutulması gerektiğini vurguladı. Panelin ardından eski bakan ve yazar Yılmaz Karakoyunlu’ya plaket verildi.
19.04.2013