Eti Maden İşletmeleri, kimya tesislerinde bor madenini işleyerek çeşitli bor türevleri imal ediyor. İşletme Müdürü Recep Şekerci, ülkeye önemli döviz girdisi sağladıklarını, maliyet düşürücü uygulamalar ve teknolojik araştırmalara önem vererek 2005 yılından itibaren dünya pazarında lider haline geldiklerini söyledi. Eti Maden İşletmeleri'nin üretim tesislerinden biri olan Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürlüğü'nde yaptığı toplantıda Etibor'un bor madenlerini işleyerek, rafine ürünler elde etmek üzere 1964 yılında kurulduğunu anlatan Şekerci, "Dünyada dolaşan bor miktarı 4 milyon ton, bilinen rezerv ise 4 milyar ton civarında. Bunun yaklaşık yüzde 72'si bizde. Bu madenin en fazla kullanıldığı alan cam, seramik, fiber ve izolasyondur" dedi.
İşletmede 1967 yılından bu yana üretim faaliyetlerine artan üretim kapasitesi ile devam edildiğini söyleyen Şekerci, işletmede gerçekleştirilen revizyon sonrasında 2008 yılında 17 milyon lira zarardan 12 milyon lira kara geçtiklerini, bu rakamın 2012 yılında 90 milyon lirayı aştığını anlattı. Şekerci, 2013 yılında rafine bor üretimini 372 bin tona çıkararak toplam 378 milyon TL satış hasılatı hedeflediklerini, ancak bunun kendileri için yeterli olmadığını söyledi.
Şekerci, "Dünyada 4 milyon ton bor üretiliyor. Kurumun stratejik planı doğrultusunda 2023 yılı hedefimiz ise bu rakamın tamamını üretmek. 2 milyar dolar satış hasılatı ve 4,5 milyon ton rafine bor üretimi hedefimiz var" diye konuştu.
Eti Maden İşletmeleri'nin 2005 yılından itibaren dünya bor lideri olduğunu, piyasa fiyatlarının kendileri tarafından belirlendiğini, maden sektöründen kimya sektörüne hızlı bir geçiş yaptıklarını kaydeden Şekerci, "Eğer biz lider isek lider gibi davranmalı, ona göre hareket etmeliyiz. Çevreci ve sosyal olmalıyız" diyerek, işletme bünyesinde 11 milyon lira para harcandıktan sonra daha çevreci olduklarını belirtti.
19.04.2013