Şifrem?
178 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Başak Zeytincisi'ne Şafak Operasyonu
Ayvalık'ta henüz başak dönemi başlamadan başak zeytini toplamaya çalışan bir gurup köylü kadına Ayvalık Çiftçi Malları Koruma Derneği bünyesindeki kır bekçileri tarafından şafak operasyonu yapıldı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, henüz başak dönemi başlamadan başak zeytini toplamaya çalışan bir gurup köylü kadına Ayvalık Çiftçi Malları Koruma Derneği bünyesindeki kır bekçileri tarafından şafak operasyonu yapıldı.

Topladıkları yaklaşık 500 kilo zeytinle kır bekçilerine sabaha karşı yapılan operasyonla kıskıvrak yakalanan köylü kadınlar topladıkları zeytinlere el koymaya çalışan kır bekçileri ile polis memurlarına uzun süre direnerek zorluk çıkardı. Ayvalık’ta her zeytin hasat döneminin sona ermesiyle mahsulleri toplanan tarlalarda kalan zeytinlerin tarla sahiplerinin de izin vermesiyle toplanması olarak nitelendirilen başak zeytini toplanması döneminin başlamasıyla ilçeye bağlı köylerden gelen köylü tayfaların başak zeytini toplaması işleminin sürdüğü kaydediliyor.

Henüz tarlasındaki zeytin mahsulünün büyük bir bölümünü toplayamayan ilçeye bağlı Cunda Adası’nda başak döneminin ilan edilmediği vurgulanırken, başak zeytincilerinin ilçe merkezindeki başak döneminin başlamasını bahane ederek, henüz başak dönemi ilan edilmemiş olan Cunda Adası’ndaki tarlalara yasak olmasına rağmen girip, henüz mahsul toplanmamış tarlalardan zeytin toplamaya çalıştıkları belirtiliyor. Çiftçi Malları Koruma Derneği bünyesindeki kır bekçilerinin gece gündüz yaptıkları mesailerle Cunda adasındaki tarlalara gizlice girip, zeytin toplamaya çalışanlara karşı son günlerde yoğun bir mücadele içinde oldukları gözleniyor. Özellikle merkez mahalleleriyle, ilçeye bağlı köylerdeki vatandaşların adeta iştahlarını kabartan Cunda’daki zeytin mahsulu toplanmamış tarlalardan başak adı altında zeytin toplanmasının ise hırsızlık olduğu vurgulanırken, bu durumu bile bile birçok vatandaşın Cunda adasındaki tarlalara gizlice girip, bu zeytinleri topladıkları ve havanın kararmasını fırsat bilerek, topladıkları zeytinleri yükledikleri zeytinlerle kaçmaya çalıştıklarının altı çiziliyor. Bu kapsamda operasyonlarını sıklaştıran Ayvalık Çiftçi Malları Koruma Derneği’nin bünyesindeki kır bekçilerinin hemen hemen her gün başakçı guruplarla mücadele etmeleri ise dikkatlerden kaçmıyor. Önceki gün sabaha karşı saat 03.00 civarında, ilçeye bağlı Üçkabaağaç köyünden geldikleri öğrenilen bir gurup köylü kadının gündüz saatlerinde girdikleri Cunda adasındaki bir zeytinlikten yaklaşık 500 kilo zeytin topladıklarının ihbarını alan kır bekçilerinden oluşan tim. Yaptıkları şafak operasyonu ile gece yarısı zeytincilerini suçüstü yakalamayı başardı.

Tarladan topladıkları zeytinlerle birlikte köylü kadınları taşıyan traktöre el koymak isteyen kır bekçileri yasal işlem yapmak için köylü gurubu Ayvalık Çiftçi Malları Koruma Derneği binasına götürdü. Topladıkları zeytinleri, koruma derneğine teslim etmek istemeyen köylü kadınlar uzun süre kır bekçilerine zorluk çıkardı. Bunun üzerine Ayvalık İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı polis ekiplerinden yardım istenildi. Olay yerine gelen polis ekiplerine de uzun süre direnen başak zeytincisi köylüler uzun süre ikna edilemedi. Uzun ve gergin pazarlıkların ardından, topladıkları zeytinleri teslim etmek yerine, yerlere saçtıkları gözlenen köylüler daha sonra serbest bırakıldı.

KIR BEKÇİLERİ BAŞAKÇILARDAN DERTLİ

Yapılan operasyonla ilgili görüşlerini aldığımız Ayvalık Çiftçi Malları Koruma Derneği Bekçibaşı Hüseyin Bıldırcın, “Cunda olarak da bilinen Alibey adasında henüz birçok zeytinlikte mahsul toplanmadı. Bu yüzden de Ayvalık merkezdeki zeytinliklerde bulunan tarlalarda başak dönemi başlarken, Cunda adasında başak toplamak henüz yasak. Ancak tüm uyarılarımıza rağmen, ilçe merkezindeki başak döneminin başlamasını bahane eden başak zeytincileri sık sık Cunda daki zeytinliklere gizli gizli girerek zeytin toplamaya çalışıyor. Zeytinliklerin sahiplerini mağdur etmemek adına da kimseye göz açtırmamaya çalışıyoruz” dedi. Yapılanın tam anlamıyla hırsızlık suçu olduğunun önemle altını çizen Bıldırcın, “Yakaladığımız başak zeytincilerine yasal işlem yapıyor ve her defasında uyarıyoruz. Topladıkları zeytinleri yediemin depomuza alıyor ve sonrasında da zeytinlik sahiplerine geri iade ediyoruz. Ancak zorluk çıkaranlarla uzun süre uğraştığımız hatta hatta bekçi arkadaşlarımıza saldıranlar bile olabiliyor. Bu tip durumlarda da yasal işlemlerimizi yapıyoruz. Bu tip olumsuzlukların yaşanmasını bizde istemiyoruz ama zeytinlik sahibi dernek üyelerimize karşı sorumluluklarımız var. Bu yüzden de başak zeytincilerini başak dönemi ilan edilemeden Cunda adasındaki zeytinliklere girmemesi konusunda bir kez daha uyarıyoruz” diye konuştu.

08.03.2013

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler











Son Günlerin Haberleri
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Başak Zeytincisi'ne Şafak Operasyonu

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi