Belediye Başkanı Asım Sürer, yıllardır belediye arşivinin tozlu raflarında bekleyen ve bir türlü ele alınmayan beldedeki jeotermal bulgulara ait raporları yeniden gün yüzüne çıkardıklarını belirterek, “Belde genelinde jeotermal araştırmaları başladı. İlk etapta elde edilen veriler heyecan verici. Proje belde halkında geleceğe dair umutlarımızı arttırdı. Beldemizin sahil kesiminde arsaları olanların jeotermal kaynakların gün yüzüne çıkarılması durumunda sağlık turizmi, Madra Barajı mevkiinde tarlaları bulunan yöre halkının da seracılıkla ilgili beklentileri var” diye konuştu.
Sürer şunları söyledi:
“Bu bölgede sıcak su bulunduğuna dair elimizde ne var ne yoksa toplayarak bir araya getirdik. 9 Eylül Üniversitesi Jeotermal Müdürü Mehmet Danışman ve ekibini beldemize davet ederek, çalışmalara başladık. Bölgeden taşlar ve numuneler alınarak incelemelere gönderildi. Ekim ayı başında jeolojik incelemeler yapıldı. Kısa süre sonra sondajlar yapılmaya başlanacak. Yapılan ilk çalışmalar sonucunda elde ettiğimiz ilk veriler bölgede sıcak su kaynaklarının var olduğuna ilişkin umutlarımız var. Aldığımız bu ilk akademik verilerin ardından adım adım ilerlemek gerekiyor. Çünkü sondaj çalışmaları oldukça maliyetli bir iş. Her sondaj yaklaşık 150 bin TL’lik maliyeti var. 5 sondaja ulaşsa 750 bin lira harcama olacak. Jeotermal kaynaklara ulaşabilmek için yerin 450 metre altındaki derinliğe inmek gerekiyor. Amacımız, sıcak su kaynaklarına ulaşıncaya kadar kendi öz kaynaklarımızı kullanabilmek. Zaten sıcak suya ulaşırsak, ondan sonrasında yatırımcılar kendileri gelerek kalan çalışmaları tamamlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra başkanın ekonomik, kültürel ve sosyal projelerle kentin gelişimine katkı sağlaması gerektiğini savunan Sürer, “Tüm Türkiye’de olduğu gibi Altınova’da ki çiftçimizde ekonomik açıdan gerçekten çok zor durumda. İnsanlar gelecekle ilgili umutlarını yitirdi. Üreticilerin çoğu bankalara olan borçları nedeniyle arazilerini satışa çıkarmış durumda. Gençlerimiz işsiz. Belde turizmimizde sezonun kısa olması nedeniyle yalnızca 2. konutların getirdiği bir hareketlilik var. Ama elbette buda yeterli değil. Yerel yönetim olarak, vatandaşlarımıza ekonomik kaynak oluşturabilecek proje arayışlarının peşine düştük. Madra Barajı yakınlarında ki tarihi bir hamamda yıllardır kaynak su kendiliğinden çıkıyor. 10 yıl önce Sismik-1 Araştırma Gemisi, Altınova-Sahil’de yaptığı sondaj ve araştırmalar sonucunda bölgede sıcak su kaynaklarının bulunduğu yönünde raporlar hazırlamıştı. Ancak bu raporlar o zamandan bu zamana belediyemizin tozlu raflarında saklanılmış ve konuyla ilgili ciddi bir çalışma yapılmamıştı. Beldemizde yetişen ürünlerin yurt dışına pazarlanması için sera ortamında yetiştirilmesi gerekiyor. Paketleme tesisimiz faaliyete geçince aynı hava şartlarında aynı ortamda üretilen ürünlerin ihracatı daha da kolaylaşacak. Öncelikli hedefimiz seracılıktır. Çünkü seracılığın Altınova çiftçisini ayağa kaldıracağına inancımız tamdır. Halkımızdan aldığımız güven ve destekle yola çıktık. Umutlarımızın sevince dönüşmesine az zaman kaldı. Sıcak su ile beldemiz sağlık turizmi ve seracılık alanında Altınova yatırımcıların yeni cazibe merkezi de olabilir. Sosyal demokrasi dünya görüşüm gereği fırsat eşitliğini yakalamış, ekonomik yönden güçlü bir Altınova oluşturmak istiyoruz. İlk sondaj çalışmaları ise İskele mevkiinde başlanacak.”dedi.
09.02.2013