GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, KOSGEB’in “İşbirliği Güçbirliği” programı için her türlü teknik desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
GMKA, kendi hibe destek programları yanında diğer destekleyici kuruluşların da destek mekanizmalarını Güney Marmara bölgesinde tanıtmaya devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda termal turizmcilerle gerçekleştirilen tanıtım toplantısının bir benzeri Balıkesir Umum Madeni Eşya Esnaf ve Sanatkarları Odası öncülüğünde Balıkesir merkezdeki Küçük Sanayi Sitesi esnaflarına yapıldı. GMKA’nın konferans salonunda gerçekleşen toplantıya GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, KOSGEB İl Müdürü İsmail Özdemir ve Madeni Eşya Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı İsmail Pala, esnaf odası başkanları ve Küçük Sanayi Sitesi esnafları katıldı. Toplantıda İzmir'in Bornova ilçesinde Bornova Oto Sanayi Sitesinde bir örneği yapılan işbirliği programı hakkında bilgiler verildi, programın Balıkesir’de hayata geçebilmesi için görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantının açılış konuşmasını yapan GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, katılımcılara, Ajansın kendi destek programlarını tanıtırken, diğer kurum ve kuruluşlar tarafından verilen teşvik ve desteklerin de bölgede etkin şekilde tanıtılmasını sağlamaya yönelik faaliyetler yürüttüğünü söyledi. Gündoğan, tüm esnaf odalarıyla yapılan görüşmeden sonra Madeni Eşya Esnaf ve Sanatkârları Odası Başkanı İsmail Pala’nın biraz daha öne çıkarak böyle bir işbirliğine talip olduğunu söyledi. Böyle bir programın hayata geçmesinin her şeyden önce bölgedeki kurumlar arasında işbirliği ve proje yapma konusunda altyapı oluşturacağının altını çizen Gündoğan, “Küçük Sanayi Esnafının bir araya gelmesiyle oluşturulacak proje için Ajans olarak her türlü teknik desteği vereceğiz. Bu çalışmalar sırasında her türlü desteğini ve katkısını bizden esirgemeyen ve her zaman yanımızda olan gayretli KOSGEB Müdürümüz İsmail Özdemir’e ve Oda Başkanı İsmail Pala’ya teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Balıkesir Madeni Eşya Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı İsmail Pala, artan istek ve ihtiyaçlar doğrultusunda gelişen teknolojiden en üst düzeyde yararlanmak ve bu yolla da kazançlarının artmasını hedeflediklerini söyledi. Artık her şeyin teknolojiye dayalı olduğunu belirten Pala, “Otomotiv sektörüne hizmet verebilmemiz için bizim de sürekli kendimizi yenilememiz gerekir” dedi.
Konuşmaların ardından kürsüye gelen KOSGEB Balıkesir İl Müdürlüğü hizmet merkezi müdürü İsmail Özdemir, İşbirliği Güçbirliği Destek Programı hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler verdi. Özdemir’in ardından ise GMKA uzmanı Seray Servi, İzmir Bornova Oto Sanayinde bir benzeri yapılan proje hakkında toplantıya katılan Balıkesir Küçük Sanayi Sitesi esnafına bir sunum gerçekleştirdi. Sunumların ardından katılımcıların konuyla ilgili sordukları sorularının cevaplanmasının ardından toplantı sona erdi.
KOSGEB'İN 'İŞBİRLİĞİ GÜÇBİRLİĞİ PROGRAMI'
İşbirliği-Güçbirliği desteği KOSGEB’in Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) işbirliği-güçbirliği anlayışında bir araya gelerek “Ortak Sorunlara Ortak Çözümler” üretilmesi, tedarik, pazarlama, düşük kapasite kullanımı, rekabet gücü zayıflığı, finansman başta olmak üzere tek başlarına çözümünde zorlandıkları birçok soruna çözüm bulunması, KOBİ’lerin bir araya gelerek kapasite ve rekabet gücü yüksek işletmelere dönüşmesi, ölçek ekonomisinden yararlanılarak kaynak tasarrufu sağlanması, KOBİ’ler arasında ortaklık ve işbirliği kültürünün geliştirilmesi amacıyla verdiği bir destek türü. En az beş firmanın çeşitli ortaklık modelleriyle bir araya geldiği destek programında, çoğunluğu aynı sektörde olmak üzere, firmaların; hammadde, ara mamul, mamul, lojistik ve diğer hizmetleri daha hızlı ve ucuz temin edebilmeleri amacıyla ortak tedarik, müşteri istekleri ve pazarın talebi doğrultusunda ürün ve hizmet geliştirmeleri, ürettikleri ürün ve hizmetleri yeni pazarlara sunmaları amacıyla ortak tasarım, ürün ve hizmet kalitelerini yükseltmek ulusal ve uluslararası pazar paylarını artırmak, marka imajı oluşturmak, uluslar arası pazarın ihtiyaçlarına cevap vermeleri amacıyla ortak pazarlama, ürün ve hizmet standartlarını geliştirmeleri amacıyla ortak laboratuar, üretim ve hizmet kapasitelerini, çeşitlerini, verimliliğini ve kalitelerini artırmak amacıyla ortak imalat ve hizmet sunumu konularında sunacakları projeler destekleniyor.
KOSGEB tarafından desteklenen projelerin süresi 6 ila 24 ay arasında değişiyor. Bazı durumlarda bu süreye 12 ay ek sürede verilebiliyor. Programda desteklerin üst limiti geri ödemesiz 250 bin TL, geri ödemeli 500 bin TL şeklinde belirtiliyor. Programın destek oranları ise bütçelerin 1 ve 2. bölgeler için yüzde 50’si, 3 ve 4. bölge için ise yüzde 60’ı oranında gerçekleşiyor.
09.10.2012