Şifrem?
85 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Zeytin Sineğiyle Mücadele Başladı
Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Burhaniye'de, zeytin sineği mücadelesinde yeni dönem başladı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Yaklaşık 25 yıldan bu yana yapılan uçakla ilaçlama Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yasaklanırken, bakanlığın gönderdiği ücretsiz ilaçlar üreticilere dağıtıldı.

Körfez yöresindeki 5 ilçe de ilaçlar köy muhtarlarına teslim edilirken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlükleri de ilaçlamaya başlayın uyarısı yaptı. Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü’nden gelen 3 uzman da yeni ilaçlama konusunda çiftçileri bilgilendirirken mücadeleye start verildi. Körfez belgesinde, 10 günden bu yana devam eden ilaç dağıtma çalışmaları büyük oranda tamamlanırken üreticilere ilaçlamaya başlanması talimatı verildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nden zeytin sineği ilaçlarını teslim alan Bahadınlı köyü muhtarı Hüseyin Kuru, “Bu yıl uçakla ilaçlama yasaklandığı için Tarım müdürlüğü ücretsiz ilaç verdi. İlaçları köylüye dağıtacağız. Bu yıl mahsul bol. Yer aletleriyle ilaçlama yapılacak. İnşallah başarılı oluruz” dedi. Bölgede zeytin sineği mücadelesinin yer aletleriyle yapılacağını anlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dursun Okur, “Bakanlığımızın gönderdiği ilaçları tüm körfezde dağıtıyoruz. Havalar iyi gitti. Zeytin sineği sayımı devam ediyor. Yağmurun yağmasıyla birlikte sinek sayısında artış başladı. İlaçları muhtarlara dağıtıyoruz. İlaçlama zamanını da ilan edeceğiz” dedi.

İLAÇLAMA BAŞLADI
Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü uzmanlarından Tevfik Turanlı. Öncül Caner ve Murat Apaydın, Pelitköy beldesi yakınlarındaki 50 dekarlık alanda yeni ilaçlama yöntemiyle ilgili bilgilendirme toplantısı yaparken ilaçlamayı da başlattı. Öte yandan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü de belediyeden yaptırdığı anonslarla üreticilerin ilaçlamaya başlamalarını istedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğündeki teknik elamanlar ve Burhaniye Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Yahya Ağacık’ın da katıldığı uygulamada kısmı dal ilaçlaması üreticilere anlatıldı. Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Yahya Ağacık, “Zeytin zararlılarıyla bu yıl kısmi dal ilaçlaması yer aletleriyle yapılıyor. Daha önce uçakla ilaçlanıyordu. Ağustos ayında yağmur olsaydı. Sinek zarar verirdi. Devlet ilaç dağıtıyor. Biz de aldık. Ancak bütün herkes almalı ve ilacı mutlaka atmalı. Ben biraz karamsarım. Körfez de zeytin sineğinin vazgeçilmezi uçak. Böyle mücadele ile kaybederiz. Böyle, hem daha fazla masraf olur. Bütün müstahsil aynı anda ilaç atmalı. Ben bu işi bilen insanım. Doğal ilaçlarla uçakla ilaçlama yapılmalı. Böylelikle itiraz da olmaz. Bu güne kadar uçakla mücadelede yağda kalıntıya rastlanmadı” dedi.

Uzman Tevfik Turanlı da, “2012 itibarıyla uçakla mücadele kalktı. Bu yıl ki uygulama zehirli yem kısmi dal ilaçlamasıdır. Burada vatandaşlara yeni yöntemi gösterdik. Uçakla mücadelenin çevreye zararı vardı. Bu yöntemin ise zararı yok. Çiftçiler toplu bir şekilde ilaçlamayı yapmalı” dedi. Burhaniye Tariş Müdürü Emrah Öztürk de “ Bölgede uçakla ilaçlama artık yapılmıyor. Üreticilerin toplu hareket etmeleri gerekmektedir. Kaliteli ürün için tarım müdürlüğünün çağrılarına uyulmalı” dedi. Edremit Körfezinde yer alan Burhaniye, Edremit, Ayvalık, Gömeç ve Havran ilçelerinde 30 bin çiftçi ailesine ait toplam 10 milyon zeytin ağacı bulunmaktadır.

05.10.2012

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler











Son Günlerin Haberleri
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Zeytin Sineğiyle Mücadele Başladı

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi