İlçede, 7-8 Haziran tarihinde yapılan bilgilendirme toplantısına Edremit, Burhaniye, Havran, Gömeç ve Ayvalık, Bandırma, Erdek ve Marmara İlçelerinden yetkilerin katıldığını bildiren müdür Okur, zeytin sineği mücadelesinin uçak yerine yer aletleriyle yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi.
Burhaniye Ticaret Odası salonu’nda yapılan toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını temsilen Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Arslan ve konu uzmanları Çalışma Grubu Sorumlusu Şube Müdürü Murat Şahin ve Mühendis F. Meltem Büyükyavuz’ın katıldığını bildiren Müdür dursun Okur, “Toplantıya İlçe Kaymakamlarımız, Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği Başkanları, Belediye Başkanlarımız, Burhaniye Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyeleri, UZZK Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İlçe Müdürleri ve konu sorumlusu teknik personeller, Tariş Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri ve Teknik Personelleri, İzmir Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. M. Ali Göven, Uzman. Tevfik Turanlı ve Dr. Öncül K. Caner, Ziraat Odası Başkanları, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürleri, Fabrika Sahipleri, Zeytin Yetiştiriciliği Dernek Başkanları ve zeytincilikle alakalı tüm sektör paydaşları, kanaat önderi önder çiftçilerimiz katıldılar.
Toplantı; Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde Zeytin Sineğine ile mücadelede; kaldırılan, uçakla ilaçlama masaya yatırılmış, sektör paydaşlarının bu konudaki görüş ve düşünceleri de önümüzdeki dönemlerde uçakla ilaçlamaya son verilmesi ve yer aletleri ile ilaçlamanın yapılması gerektiği yönünde olmuştur. Köklü tüm değişiklik ve yenilikler muhakkak sancıya gebedir, temennimiz geçiş döneminin kısa sürmesi ve tarafları memnun etmesidir. Hiçbir vatandaşımızın hiçbir kamu görevlisi mağdur olması istemez devlet ve hükümet politikaları da buna müsaade etmez. Zeytin Sineğine karşı bu güne kadar yapılan uçakla mücadelenin yerine Yer Aletleri ile yapılması uygun görülmüştür. Bu kararın alınmasında öncelikle insan sağlığı sonrasında ise çevre sağlığı göz önünde bulundurulmuştur.
Özellikle altını çizmek isterim ki Bakanlığımız zeytin sineğine karşı ilaçlamada uçakla; geniş spektrumlu inorganik ilaçların kullanılmasına karşıdır. Dünya Sağlık Örgütünün ve Bakanlığımızın onayladığı Organik Preparatlarla ilaçlanmasına karşı değildir. Tüm katılımcılara iştirakleri sebebiyle teşekkür ederim, üreticilerimizin kriz olarak nitelendirdiği bu durumu tüm üreticilerimizin bizlere sağlayacağı yardımlarla lehimiz çevire bilir, organik tarım ile bölge zeytin ve zeytinyağının kalitesinde farkındalık meydana getirebiliriz. Ayrıca bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonrada teknik tahkikat olarak ilaçlama zamanı açısından entegre bahçelerimizde kurulu bulunan tuzaklarda sinek sayımına göre zamanın tespiti açısından duyurularda bulunulacaktır” dedi.
12.06.2012