Şifrem?
74 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

'Türk İşi Mutfak' Ezber Bozacak
Balıkesir'de iki genç mühendis, kendi etrafında dönebilen ve az yer kaplayan mutfak üretti.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Balıkesir Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde öğrenim gören son sınıf öğrencileri Can Tutalar (23) ve Gökhan Ünal (23), Almanya'da gördükleri bir mutfak modelinden yola çıkarak yepyeni bir ürün ortaya koydu. "İlham kaynağımız annelerimiz" diyen gençler, yoğun ilgi gören ürünlerini Türk Patent Enstitüsü'nde tescilledi.

İnşaat sektöründe belki de çığır açacak olan, "Sınırsız Dönebilen Mutfak", evlerde bugüne kadar bilinen tüm ezberleri bozacak gibi görünüyor. Sektör temsilcilerinin 'baş döndürücü, harika bir ürün" diye övgüyle söz ettiği sınırsız döner mutfak şimdiden yoğun ilgi ve talep görmeye başladı. İnşaat sektöründe yeni dairelerde mutfak algısının sınırsız dönebilen bu modüler mutfak ile yeni bir boyut kazanması bekleniyor.

Müteşebbis gençlerden Can Tutalar, bu mutfakla ilgili proje altyapılarının 2005 yılına dayandığını, yaklaşık 7 yıldır üzerinde çalıştıkları ürünü nihayet üretip piyasaya sunduklarını söyledi. Can Tutalar, "2005 yılında Almanya'da insanların beğenisine sunulan, 180 derece dönebilen mutfağı gördük, çok beğendik, ilgimizi çekti. Arkadaşımla beraber bunu nasıl geliştirebiliriz, nasıl daha kullanışlı hale getirebiliriz diye çalışmalarda bulunduk. Önce 360 derece dönebilir hale getirdik. Nihayet 2012 yılında ürünümüzü modüller halinde oluşturmaya başladık. Sınırsız dönebilen mutfağımız diğer mutfaklara göre çok avantajlı. Aynı anda iki farklı kişi tarafından kullanılabilir, 6 metrekarelik normal mutfağı biz 1.75 metre çapında mutfağa sığdırabiliyoruz" dedi.

AFET EVLERİNE DE UYGUN
Balıkesirli gençlerin ürettiği "Türk işi" mutfağın tasarım olarak afet evlerinde de kullanılabileceği belirtildi. Can Tutalar, "Mutfağımız teras ve balkonlarda rahatlıkla kullanılabiliyor. Bizim Türk geleneklerinde balkon ve bahçe kültürümüz fazladır, insanların yemek ve çay servisi için içeriye girip çıkmasına gerek kalmadan içeride ve dışarıda kullanılabiliyor. Mutfağımızın bir diğer özelliği de bürolarda da kullanılabilir olması. 7-8 metrekarelik alanlardaki mutfakların yerine ürünümüzü koyarak 7-8 metrekarelik fazladan alan kazanabiliyoruz. Ayrıca ürünümüz afet evlerinde de kullanılabiliyor. Son Van Depremi'nden sonra biz bunu özellikle daha ufak hale getirmeyi planladık, afet bölgesi evleri için 1.50 metre, 1.20 metre çapına kadar düşürerek mağdur insanlarımızın rahat etmesini sağlayacak projeler de ürettik" şeklinde konuştu.

Can'la sınıf arkadaşı olan Gökhan Ünal isimli diğer genç mühendis ise sınırsız dönebilen mutfak modelinin Türkiye ve dünyada ilk ve tek olduğunu, bu modeli geliştirirken annelerinden esinlendiklerini söyledi. Gökhan Ünal, "Normalde inşaat sektörüyle alakadardık zaten, ilgimizi çekiyordu. Genelde evin içerisindeki eksiklikleri gözlemliyorduk. Annelerimizden de bilgi alarak mutfakta çok büyük sıkıntı çektiklerini konuştuk ve bunun üzerinde yoğunlaştık. Annelerin küçük bir mutfakta daha rahat kullanım alanı istemesi bizi bu işe daha çok teşvik etti. İlham kaynağı anneler oldu. Bizim en önemli avantajımız Türkiye ve dünyada sınırsız dönebilen başka bir mutfak dolabının olmayışı. Sadece biz üretebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Evlerdeki normal 5.5 metrelik standart bir mutfakta olan mikrodalga, ankastre ocak, davlumbaz, evye lavabo, buzdolabı, bulaşık makinesi ve benzeri her şey sınırsız döner mutfakta mevcut. Normal mutfaklara göre minimum iki kat daha az alan kaplıyor ve daha pratik kullanım sağlıyor. Mutfak istenirse hiç hareket ettirilmeden istenirse sınırsız şekilde döndürerek kullanılabilecek. Üzerine birden fazla lavabo konulabilen mutfak, görüntüsüyle de hem ofis hem evlerde ideal ve şık bir tasarım olarak yerini almaya hazır.

SEKTÖR TEMSİLCİSİNDEN TAM NOT
Balıkesir'de inşaat sektörüyle ilgili özel bir firmanın sahibi olan Sefer Coşkun ise, genç mühendislerin ortaya çıkardığı mutfak ürününü, "teknoloji harikası bir ürün" olarak niteledi. İnşaatlarda yeni tip dairelerin yapımında mutfak seçeneğinin artık bu ürüne göre dizayn edilebileceğini ifade eden Sefer Coşkun, gençleri kutladı. İşadamı Coşkun, "Balıkesirli gençlerin ortaya çıkardığı sınırsız dönebilen bu güzel mutfağı gördük. İnşaat alanında hizmet veren bir firma olarak mutlu oldum. Bu alanda elimizden geldiği şekilde firmamızda sergileyip ürünü layıkıyla tanıtmaya, anlatmaya çalışıyoruz. 4.5 metre uzunluğundaki mutfağın bize sunduğu imkanları 175 santimlik alanda bize sunan sınırsız dönen bu mutfağımız gerçekten de konutlarda yer sıkıntısını çözebilecek ve insanları rahat bir kullanıma ulaştıracak. Teknolojik olarak harika bir ürün. Teknolojinin bütün imkanları üzerinde. Türk Patent Enstitüsü bu ürünü araştırmalarını yapıp gençlerin adına tescillemiş, bu da Türk milleti adına ayrı bir gururdur. Avrupa'da yarım dönebilen yapılırken sınırsız dönebilen mutfağın Türk gençleri tarafından yapılması bizi ayrıca gururlandırıyor" diyerek Can Tutalar ve Gökhan Ünal'ı tebrik etti. Türk işi mutfağın en çok da kadınları mest edeceği belirtiliyor.

İki Türk genci büyük ilgi çeken ürünlerine servis garantisi de verebiliyor. Çocukluktan beri arkadaş olan, üniversitede de birlikte okudukları bölümden bu sene mezun olan genç mühendisler, ürünleriyle ilgili teklifleri değerlendirmeye hazır.

02.06.2012

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler

















Son Günlerin Haberleri
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler
12.04.2024 Tarihli Haberler
11.04.2024 Tarihli Haberler
10.04.2024 Tarihli Haberler
09.04.2024 Tarihli Haberler
08.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir 'Türk İşi Mutfak' Ezber Bozacak

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi