Şifrem?
223 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Ege'nin İki Yakası Lezzet Şenliğinde Buluştu
Ayvalık'ta, unutulmaya yüz tutmuş Boşnak, Girit ve Midilli ve Ayvalık yöresine ait geleneksel yemekler yeniden hayat buldu.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Genelde zeytinyağlı yemekler, otlar ve deniz ürünlerinin Ege kültürüyle harmanlandığı zengin mutfağıyla bilinen Ayvalık, bu özelliğiyle otoritelerce Türkiye’nin önemli bir gurme kenti olarak kabul edilirken, bu bilinçle hareket eden Ayvalık Belediyesi, özellikle mübadele döneminde Girit ve Midilli’nin yanı sıra Boşnak kültürünün en güzel örneklerinden oluşan yemekleri bir kitapta toplamak yemek şenliğinin bu yıl ikincisini organize etti. Şenlik kapsamında ilçede bir ilk olma özelliğini taşıyan Zeytin Müzesi'nin açılışının da gerçekleştiği gözlenirken, ‘En İyi Tarif Benimki’ sloganıyla düzenlenen şenlikte Yunanistan’ın Midilli adasından gelen bir grup ev hanımının da yaptıkları birbirinden leziz yemekler beğeniye sunuldu. Birinciye bin liralık ödülün verildiği yemek yarışmasında finale kalan; Saffet Cambaz, Emel Ayşe Kayserili, Emel Yavuz, Gülsüm Kamu, Stratis Pothas, Keti Pantelara, Sevasti Simou, Samartzidoğu Dora, Sofia Koufopoulou ve Benal Satıcı adlı yarışmacıların, Peynirli Patlıcan, Kabak Çiçeği Dolması, İncir tatlısı, Kuzu Etli Maydonoz yemeği, Kolocito, Etli Enginar Kapama, Enginarlı Kuzu Yahni, Asma Yaprağında Enginar Dolması, Ebegümeçli Kabak Dolması, Zeytinyağlı Enginar, Lorlu Tart, Sufahazo, Sirkeli Kalamar isimlerini taşıyan yemekleri arasında jüri üyelerinin tercih yapmakta zorlandıkları kaydedildi.

Yarışma jürisinin yemeklerde yüzde 60 lezzet, yüzde 20 orijinallik, yüzde 10 görsellik ve yüzden 10’da doğru malzeme kullanma kriterleriyle puanlama yaptıkları gözlendi. İstanbul Divan Otel’in Aşçıbaşısı Aydın Demir, Slow Food İstanbul Temsilcisi ve Lezzet Dergisi yazarı Ayfer Yavi, Cumhuriyet Gazetesi Gurme eki yazarı Aylin Öney Tan, Yunanistan’ın ünlü gazetecisi İrene Kanlı, Yunanlı Gurme Yazarı Kleanthi Voulala, Ayvalıklı Restoran İşletmecisi Fatma Karakuş ve 25 yıllık ev hanımı Dilek Türközen’in jüri üyeliklerini üstlendikleri yarışmada; Yunanistan’ın Midilli adasında aşçı olduğu öğrenilen Stratidis Pothas’ın yanı sıra Emel Yavuz ve Benal Satıcı adlı ev hanımlarının dereceye girdikleri öğrenildi. Yarışmada, Yunanlı ev hanımı Sofia Kufopoulou’nun kendi kafasından meydana getirdiği hindi jambonlu ‘Dostluk Yemeği’ en çok ilgi gören yemeklerin arasında olduğu gözlendi.

EGENİN İKİ YAKASI BULUŞTU
Ayvalık’ta ikincisi düzenlenen Yemek Şenliği kapsamında düzenlenen panel ise şenlik programı çerçevesinde açılan Zeytin Müzesi'nde gerçekleştirildi. Panelde konuşmacıların Ege’nin iki yakası arasında ki lezzet köprüsünün iyi değerlendirildiğinde dünya geneline açılabilecek dev bir ekonomik geliri sağlayabileceği vurgulanırken, oluşturulacak sinerjiyle Ege Mutfağı’nın unutulmaya yüz tutmuş tadlarının gelecek nesillere aktarılmasının önemi vurgulandı. Konuşmacıların, sığır yetiştiricilerinin hayvanlarına verdikleri yemlerden başlayıp, sofralara kadar uzayan yolun her aşamasında kullanılan kimyasal maddeler nedeniyle artık sofralardaki yemeklerin eski tadlarının kalmadığının altı çizilirken, her fırsatta organik tarımın önemine dikkat çektikleri gözlendi.
Ayvalık’ta, ‘En İyi Tarif benimki’ sloganıyla bu yıl ikincisi düzenlenen Yemek Şenliğine halkın yoğun ilgi gösterdiği gözlenirken, Ayvalık Turizm Otelcilik Meslek Lisesi öğrencilerinin de görev aldığı şenliklerde Ayvalık Belediyesi’nin efsane Bando Takımı ile Ayvalık Roman Müzik Orkestrası davetlilere müzik ziyafeti verdi.

Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, amaçlarının kendilerinden önceki nesillerin unutulmaz lezzetlerini gün ışığına çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirterek, şenlikleri gelenekselleştirmek için çaba gösterdiklerinin altını çizdi. Türközen,  “Ayvalık’ın turizm alanındaki birçok turizm bölgesinde zor bulunabilecek seçeneklerini vizyona çıkarmaya çalışıyoruz. İlçemizin doğal, kültürel, tarihi değerlerinin dışında zeytin yağı kültürüyle harmanlanan yemek kültürünü de ülkemiz ve dünya geneline tanıtabilmenin mücadelesini sürdürüyoruz” dedi.

28.05.2012

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler













Son Günlerin Haberleri
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Ege'nin İki Yakası Lezzet Şenliğinde Buluştu

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi