Sempozyum sayesinde, Kaz Dağlarının sahip olduğu jeolojik, jeomorfolojik, hidrolojik, klimatik, flora ve fauna ile kültürel zenginliğini daha geniş kitlelere duyurulacak, alan üzerinde araştırma yapanlar arasında işbirliği geliştirilecek ve bilimsel bulguların uygulanabilirliği tartışılıyor. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan sempozyuma Edremit Kaymakamı Osman Tunç, BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, Güre Belediye Başkanı Kamil Saka, bazı daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları, dernek ve bazı oda başkanları da katıldı. 3 gün sürecek olan sempozyumda ilk iki gün 3 farklı salonda ve 9 farklı oturumda bilimsel çalışmalar sunulacak. Son gün ise, Kaz Dağları’nın zirvesine arazi gezisi düzenlenecek.
Sempozyuma 18 farklı üniversiteden yaklaşık 200 bilim adamı katılıyor. Ayrıca, sempozyuma yurt dışından da 3 bilim adamının katkı verdiği öğrenildi. Sempozyuma dünya çapında tanınmış 2 bilim adamı da çağrılı konuşmacı olarak katılacak. Konuşmacılardan birisi hem Türkiye’de, hem de dünyada Ekoloji ve Çevre alanında uzmanlığı kabul edilmiş, bu konuda birçok eserleri bulunan Kanada Manitoba Üniversitesi, Doğal Kaynaklar Enstitüsü, Seçkin Profesörü Dr. Fikret Berkes, diğeri iseise Türkiye'de botanik babası olarak bilinen İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Tuna Ekim. Sempozyumda Kaz Dağları ile ilgili olarak; 71 sözlü, 27 poster bildiri olmak üzere toplam 98 bilimsel çalışma sunuluyor.
Yetkililer, “Neden Kaz Dağları sempozyumu?” sorusunu ise, “En son 2005 yılında düzenlenen ‘Kazdağları II. Ulusal Sempozyumu’nda sonra geçen 6 yıl boyunca alanda yeni yerleşme kalıpları ortaya çıkmış, doğa koruma ile ilgili çok sayıda araştırma ve rapor yazılmış, yeni canlı türleri keşfedilmiş ve alanda arazi kullanımı konusunda kamuoyunda hararetli tartışmalara sebep olan bazı uygulamalar ortaya çıkmıştır. Bütün bu gelişmeler ‘Kazdağları III.Ulusal Sempozyumu’nu yapılmasını zorunlu kılmıştır” şeklinde yanıtlıyor.
Başkanlığını BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan’ın yürüttüğü sempozyumun organizasyon komitesinde ise, BAÜ’den Prof. Dr. Gülendam Tümen, BAÜ’den Doç. Dr. Fatih Satıl, BAÜ’den Prof. Dr. Yılmaz Arı, BAÜ’den Doç. Dr. Tuncay Değirmenci, BAÜ’den Yrd. Doç. Dr. Sakin Vural Varlı, BAÜ’den Doç. Dr. Turgut Kılıç ve ÇOMÜ’den Prof. Dr. Ahmet Gönüz yer alıyor. Sempozyumun destekçi kuruluşları ise; Balıkesir Üniversitesi, Çanakkale Üniversitesi, Edremit Kaymakamlığı, Güre Belediyesi, Zeytinli Belediyesi, Adrina Termal Otel, Afrodit Termal Otel, Edremit Ticaret Odası, Edremit Ticaret Borsası, YDS Academy Dil Okulları, Lasesan, Kale Naturel Doğal Ürün Ltd. Şti., Kazdağı Milli Parkı Alan Kılavuzları Derneği ve Zeytinbağı.
24.05.2012