Şifrem?
112 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Engelliler 19 Mayıs ve Atatürk İçin 1726 Metreye Tırmandı
Edremit Körfezi’nde yaşayan bir grup engelli vatandaş, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda, Körfez Doğa Sporları Grubu üyeleriyle birlikte Kaz Dağlarının 1726 rakımlı zirvesindeki Sarıkız Tepesi’ne anlamlı bir tırmanış gerçekleştirdi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Körfez Doğa Sporları Grubu Lideri Erhan Çiftçi ile ortopedik engelli gazeteci Suat Salgın’ın girişimleriyle zirve tırmanışı gerçekleştiren engelli gruba, Edremit Belediyesi ile Ayvalık Belediyesi de lojistik ve kumanya desteği verdi. Zorlu dağ yolu parkurunda aşırı soğuk, yağmur ve yoğun sis altında, çamur deryası ve zaman zaman da yalçın kayalıklarla dolu yolları tekerlekli sandalyeleri ve koltuk değnekleriyle aşan vatandaşlara eşlik eden Körfez Doğa Sporları Grubu üyeleri ise, engellilerin dağa tırmanış azmini hayranlık ve şaşkınlık içinde izledi. Engelli grubun bin 726 metrelik zirveye ulaştığında bu başarıyı Cumhuriyet, Atatürk ve tüm şehitlere armağan etmesi ise, macera dolu yolculuğa ayrı bir anlam kattı.

Aralarında kısa bir süre önce engellilerin sorunlarının siyasi arenada çözümlenebilmesi amacıyla kurulan Engelsiz Türkiye Partisi’nin ortopedik engelli Genel Başkanı Muharrem Parmaksız’ın da bulunduğu zorlu zirve tırmanışı, Zeytinli beldesine bağlı Mehmetalan köyü Yalama mevkiindeki Kaz Dağı Milli Parkı ve Doğa Koruma Şube Müdürlüğüne bağlı tanıtım merkezinde, Kaz Dağlarının özellikleri ve endemik bitkileri parkın milli park edilmesi süreciyle parkın içinde yaşayan canlılarla Sarıkız efsanesini anlatan tanıtım filminin izlenmesinin ardından başladı. Tekerlekli sandalye mahkumu Abdullah Aydın ile ortopedik engelli İbrahim Sıdan’ın da katıldığı zorlu 23 kilometrelik tırmanışa, Kazdağı Milli Parkı Alan Kılavuzu Gökhan Ergün gönüllü olarak kılavuzluk etti. Yoğun yağışa rağmen Kaz Dağlarına özgü Şakayık çiçekleri, dağ kekiği, ada çayı kokularının arasında, rengarenk endemik bitki örtüsü eşliğinde, yıldırım düşme tehlikesine aldırış etmeden gerçekleşen zorluklarla dolu zirve tırmanışı sırasında, heybetli kızılçam ormanındaki yoğun oksijeni soluyan engelliler, zaman zaman Karaca ve yabani hayvanların kaçışmalarına ilk kez tanık olmalarının kendilerine yaşama sevinci aşıladığını belirtti.

“ZORU BAŞARDIK, İMKANSIZA AZ KALDI”
Kaz Dağlarının Tozlu ve Kapıkule mevkilerinin ardından, yalçın kayalıkları kendilerine destek veren doğasever grup üyelerinin yardımlarıyla aşarak, 1726 metrelik rakıma sahip Sarıkız Zirvesi'ne ulaşan engelliler ve onlara eşlik eden yaklaşık 20 kişilik grup, zirvede dinlenirken kendilerine gönüllü kılavuzluk yapan Gökhan Ergün'den yöre halkı tarafından gerçek olarak kabul edilen Sarıkız’ın hazin efsanevi hikayesini dinledi.

Efsanevi Sarıkız Türbesi’nin bulunduğu zirvede Körfez Doğa Sporları Grubu üyeleriyle birlikte hatıra fotoğrafları çektiren engelli grubun, ‘Zoru başardık. İmkansıza az kaldı’ yazılı pankartı açtığı gözlendi.

Engelliye imkan verildiğinde başaramayacağı hiçbir zorluğun olamayacağına inandığını kaydeden gazeteci Suat Salgın, “23 Nisan ve 19 Mayıs gibi önemli bayramlarda nedense engelli çocuk ve gençler düzenlenen müsamerelere sağlıklı arkadaşlarıyla katılıp kaynaştırılmıyor. Oysa biz engelliler hayatın her alanında varız ve bu toplumun ayrılmaz bir parçasıyız. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramın'da böylesi zor hava koşullarında yerden 1726 metre yükseklikte, bulutların üzerine kadar çıktığımız anlarda bu başarımızı Cumhuriyet'i kuran Atatürk ve şehitlerimiz için gerçekleştirmiş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bizlere bu hayalimizin gerçekleşmesinde destek veren herkese şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

“19 MAYIS’I, ENGELLERLE DOLU ŞEHİRLERDE KUTLAYAMIYORUZ”
Zorlu parkurda güç koşullarda gerçekleşen tırmanışa katılan Engelsiz Türkiye Partisi’nin ortopedik engelli Genel Başkanı Muharrem Parmaksız, “Şehirlerdeki kaldırımlar ve yollar biz engellilere göre düzenlenmediğinden, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı yürüyüşünü zor da olsa doğa ile iç içe gerçekleştirdik. Yağmur ve soğuğa karşı bizim için engellerle dolu yürüyüşümüzü tamamladık” dedi.

Parmaksız, bireysel olarak katıldığı Sarıkız Zirvesi tırmanışında kendilerine destek veren Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılıç ile Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen’e 1726 metrede teşekkür etmeyi de ihmal etmedi.

Edremit Körfezi’nin çatısı olarak da nitelendirilen Sarıkız Türbesi’ni şimdiye kadar sadece fotoğraflardan gördüklerini kaydeden ve tekerlekli sandalyesi ile tırmanışa katılan Abdullah Aydın ile ortopedik engelli İbrahim Sıdan ise, “Bir gün Sarıkız Türbesi’ne çıkabilmek bizim için bedensel koşullarımız nedeniyle tatlı birer hayaldi. Ama bugün bu hayalimiz Körfez Doğa Sporları Grubu üyelerinin sayesinde gerçek oldu. Parkur boyunca çektiğimiz onca sorun, onca tehlike ve onlarca güçlüğe rağmen, şu an burada olmak bambaşka bir mutluluktur. Kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Ayvalık’tan gelip Kaz Dağlarının zirvesindeki Sarıkız Türbesi’ne engellilerin çıkabilmesini sağlamak için uzun zamandır mücadele veren Körfez Doğa Sporları Grubu Lideri Erhan Çiftçi de engellilik kavramını insanların kendi kafalarında oluşturduklarını kaydederek, “Engelsiz insanlar için bile oldukça büyük engellerle dolu olan bu zorlu parkuru bedensel engellerine rağmen bu arkadaşlarımız için herhangi bir engel oluşturmadığını görebilmenin mutluluğunu yaşadık. Fırsat verildiğinde engellilerin de en zor koşulları aşabildiğine tanık olduk. Biz doğa sever grup olarak sık sık bu tür tırmanışları gerçekleştirirken, engelli arkadaşlarımızı da bir gün buralara çıkarabilmeyi düşlüyorduk. Bu grubumuzu oluşturan tüm arkadaşlarımızın en büyük hayallerinden biriydi. Bugün engelli dostlarımızla birlikte olup, 19 Mayıs gibi önemli bir bayramda onlarla birlikte bu hayalimizi gerçekleştirmekten son derece mutluyuz” diye konuştu.

Engelliler, gerçekleştirdikleri zorlu tırmanışın ardından Sarıkız Türbesi’nde dilek dileyip dua okuduktan sonra aynı parkurdan şehre indi. Kaz Dağlarına hayran kalan engelliler, Zeytinli beldesinde piknik yaptıktan sonra evlerine döndü.

19.05.2012

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler

















Son Günlerin Haberleri
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Engelliler 19 Mayıs ve Atatürk İçin 1726 Metreye Tırmandı

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi