Yeni Doğan Yoğun Bakım ve Anne Oteli hakkında bilgiler veren Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Servet Kocaöz, yeni doğan yoğun bakımda 3 ayrı düzeyde yataklı hizmet verildiğini, risk derecesi en düşük olan bebeklerin 1. Düzey, solunum sıkıntısı çeken, enfeksiyon ve sarılık rahatsızlığı içindeki bebeklerin 2. Düzey Yoğun Bakımda ve prematüre bebeklerin yani ağırlığı bin 500 gramın altında olan akciğeri gelişmemiş bebeklerin sübvanse edildiği 3. Düzey Yoğun Bakımda durumu çok daha ciddi olan bebekler mekanik ventilatörde tutuluyor. Üçüncü düzeydeki ağır bebekler, iyileştikçe yoğun bakım düzeyleri de düşüyor. Sağlığı daha iyiye giden bebekler riski atlatınca 2. düzey yoğun bakıma, oradan 1. düzey yoğun bakıma ve nihayet taburcu edilerek salimen annesine teslim ediliyor. Türkiye genelindeki hastaneler içerisinde örnek bir uygulamaya imza atan Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi'nde çocuk polikliniği ve servisinde de çocuklar el üstünde tutuluyor. Hastaneye gitmekten çekinen, hatta doktordan korkan çocuklar artık Balıkesir'de hastaneye koşa koşa, severek gidiyorlar. Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Hastane Başhekimliği arasında yapılan ikili anlaşma sonucunda fakültenin resim ve baskı bölümlerinde öğrenim gören gönüllü üniversite öğrencileri Atatürk Devlet Hastanesindeki çocuk polikliniklerini çizgi film kahramanlarıyla süsledi. Çocuklar hastanede polikliniklere geldiklerinde duvarlarda televizyondan tanıdıkları ve çok sevdikleri çizgi film kahramanlarını görünce her şeyi unutuyor. Şirinler, Tiwiti, Baks Bani, Nemo, Kayu, Garfield, Road Runner (Bip bip), balık dünyası, penguenler, hastanedeki çocuk polikliniğini son derece sevimli ve cazip hale getirmiş. Hatta birçok çocuk poliklinikteki muayene sırasını plazma TV'lerde oynatılan Buz Devri gibi çizgi sinemaları izleyerek bekliyor. Öyle ki, bazen sıralarını başka çocuklara dahi verebiliyorlar. Uygulamadan hem çocuklar hem de aileler son derece memnun. Başhekimlik gönüllü üniversite öğrencilerine bu katkılarından dolayı plaket ve hediye verdi. Hastanedeki törene katılan İl Sağlık Müdürü Hasan Yılmaz, Halk Sağlığı Şube Müdürü Hülya Ertür, BAÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Nuray Gümüştekin ile projeye katılan öğrenciler Samet Uğur, Fırat Kamaş, Deniz Özkan ve Ali Zor'a çocuk polikliniklerinin görselliğini artıran çalışmalarından dolayı plaket ve hediye verip teşekkür etti. Ayrıca, poliklinikte oyun alanı düzenlemesine destek olan Gülden Düzen'e de başhekim Servet Kocaöz tarafından plaket verildi. Atatürk Devlet Hastanesindeki tanıtım töreninde Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Zekai Kafaoğlu, Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Necati Kelemençe ile il sağlık müdür yardımcıları ve hastane başhemşiresi de hazır bulundu.
Atatürk Devlet Hastanesindeki yenilik ve faaliyetlerle ilgili kısa bilgi veren İl Sağlık Müdürü Hasan Yılmaz, "Yeni Doğan Yoğun Bakımımız 33 kuvözlü olup 33 hasta alıyor. Birinci basamak 6, ikinci basamak 11 ve üçüncü basamakta 14 tane kuvöz ile 2 tane izolasyon odamız var. Yoğun Bakım basit bir yer değil. Virüs ve enfeksiyon bulaşmasını en aza indirgeyen son sistem teknoloji kullanılıyor. Solunum ve dolaşım sıkıntısı olana çocukların makineye bağlanması öngörülüyor. Bu arada yeni doğan yoğun bakımda günlerce kalan bebeklerin anneleri ya yakınına gidiyor ya da günlerce buralarda bekliyorlardı. Şimdi burada kalmak zorunda olan bebeklerin annelerini Anne Otelinde misafir ediyoruz. Bu şekilde bebeklerin gerektiğinde anne sütü karşılanıyor, anne ve yakınları çocukları kameralı sistem ile canlı olarak izleyebiliyor. Hastane okulumuzda yeni doğan yoğun bakımda görevli personelin eğitimleri yerine getiriliyor. 2005 yılında bu birimin yapılması planlanıyordu. Bugün bitirilip hizmete girmesi nasip oldu. Yeni Doğan Yoğun Bakım için Yeni Doğan Uzmanı bekliyoruz. 3. Düzey Yoğun Bakım hizmeti zaten veriliyor, uzman hekim ve bazı cihazlarımız geldikten sonra 3. düzeyin resmi tescilini de almış olacağız. Çocuk servisindeki duvarların çizgi film kahramanlarıyla boyanması çocuklarımızı mutlu etti. Sinema izleyip, oyun salonunda oyun oynayabiliyorlar" dedi.
"ALLAH DÜŞÜRMESİN, AMA..."
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Hasan Yılmaz, geçmişten beri insan psikolojisinde hastanelerin genel olarak ürkütücü bir etkisi olduğunu, kendisinde de bunu hissettiğini anlattı. Bu duygularını, "Allah kimseyi hastaneye düşürmesin" diye ifade eden Hasan Yılmaz, "Ama biz olmadan da olmuyor" dedi. İl Sağlık Müdürü Hasan Yılmaz vatandaşları acil servislerle ilgili hem uyardı hem ricada bulundu. Hastane acillerinin boş yere meşgul edildiğini söyleyen İl Sağlık Müdürü Hasan Yılmaz , "Acillerimize önemli hastaların gelmesini istiyoruz, yani gerçekten acil olan hastalar gelsin. Acil hastaya vereceğimiz zamanı başkasına vermiş oluyoruz. Hasta hastanın hakkını yemesin. Acile lütfen gerçek acil hastalar gelsin" dedi.
HEKİM SIKINTISI
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Hasan Yılmaz, şu anda Balıkesir Devlet ve Atatürk Devlet Hastanelerinde bazı branşlardaki uzman hekimlerin haricinde ciddi bir sıkıntı olmadığını söyledi. Tayinle giden doktorların yerine yenisinin atanmasıyla ilgili sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Yılmaz, "Hastaneler canlı organlar gibidir. Bugün bir doktor tayin olur, onun yerine yenisini hemen bulamıyorsunuz. Bir, iki ay geçebiliyor. Balıkesir'de (Atatürk Devlette) 1 olan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi yakın bir zamanda iki olacak" dedi.
İl Sağlık Müdürü Hasan Yılmaz, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına da değindi. Basına kamuoyunu doğru bilgilendirme ve doğru yönlendirme gibi çok önemli görevi olduğunu kaydeden Hasan Yılmaz, gazetelerde yayınlanan haberlerin haklı dahi olunsa kamuoyunda büyük sıkıntılar çıkarabildiğini, bu nedenle sağlıkla ilgili haberlerde mümkün olduğunca dikkatli hareket edilmesini rica etti. Gazetecilerin hastanelerdeki, "özel güvenlik" sorununu hatırlatması üzerine bu konuda gerekenin yapıldığını, özellikle güvenlik görevlilerinin basın mensuplarına karşı olan davranışlarının sertlikten uzak olacağını kaydetti. Hasan Yılmaz, "Güvenlik görevlileri konusunda maalesef sıkıntı var. Bu hususta bir sıkıntı olduğunda direk beni arayabilirsiniz. Önceki gibi değil, eğitimler veriliyor ama maalesef istenilen seviyede değil. Ancak şu da bir gerçek ki, artık basın mensupları eskiye göre çok daha rahat haber alabiliyorlar" diye konuştu.
24.04.2012