Şifrem?
229 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Dursunbey'de Yaralar Sarılıyor
Dursunbey'e bağlı Hondular köyünde meydana gelen hortum felaketinin yaraları sarılıyor.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Türk Kızılayı köye 10 adet Mevlana evi kurdu. Olay günü yaşadıkları dehşeti anlatan köylüler hala olayın yokunu yaşıyor.

Kızılay Balıkesir şubesi tarafından verilen rapor doğrultusunda Kızılay genel merkezinin talimatıyla İstanbul bölgeden yola çıkarılan 2 TIR dolusu Mevlana evi Hondular köyüne götürüldü. Kızılay ve İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ekiplerinin montajını yaptığı evler mağdur olan köylülere teslim edildi. Hondular'a gelerek vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulunan Dursunbey Kaymakamı Ahmet Süheyl Üçer, her şeye rağmen hortum felaketinin ucuz atlatıldığını söyledi. Devletin bütün imkanlarıyla vatandaşın yanında olduğunu ve buradaki mağduriyetin en kısa sürede giderileceğini belirten Kaymakam Üçer, "10 ekimde köyümüzde kasırga ve hortum münasebetiyle birçok vatandaşımızın meskeni zarar gördü. Facia meydana geldi. Kamu imkanlarını seferber ederek vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya başladık. Afet akşamı 350 kişiye sıcak yemek ve kahvaltı temin edildi. İl afet müdürlüğünden ekiplerimiz köylerimizde hasar tespiti yaptılar. Hondular köyünde 146 adet konut, samanlık, ahır, zarar gördü. 3 ev için oturulamaz raporu verildi. Kavak köyündeki 40 hanede çatı hasarı oluştu. Kızılay ekibimiz Mevlana konutları getirdi, 8 haneye geçici konut temin edildi. Toplam 40 kişi bu konutlarda ikamet edebilecek. Sayın Valimiz Yılmaz Arslan'ın Ankara'daki girişimleriyle ilk etapta Başbakanlıktan 300 bin TL afet yardım ödeneği tahsis edileceğini öğrendik. Tespitlere göre vatandaşlarımıza inşaat malzemesi yardımı yapacağız. Sosyal güvenlik kapsamında sosyal güvencesi olmayanlara maddi yardımda bulanacağız. Aksayan bir kamu hizmeti yok. Elektrik, su, kanalizasyon, yol hizmetlerinde aksama yok. Çalışmalarımız devam ediyor. En kısa zamanda vatandaşlarımızı hiç afete uğramamış hale getireceğiz. Şu anda metrekare olarak inşaat hasar tespiti yapıyoruz. Fiyatlandırması il özel idaresince yapılıyor. Yerel imkanlarımızı kullanıyoruz. Bu hafta sonu itibariyle gereken ödenek ilçemize aktarılacak. Burada sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın da en güzel örneklerini gördük, çevre köyler harekete geçtiler, yardım için seferber oldular. Herhangi bir sıkıntı, asayiş olayı olmadan bu badireyi atlattık. Biz devlet olarak her türlü imkanımızı seferber edeceğiz. Bu köyü hiçbir şey olmamış, gibi eskisinden daha iyi bir şekilde vatandaşımıza teslim edeceğiz" dedi.
Hondular'daki incelemeye katılan İGM Başkanı Ramazan Bahçavan da köylülere geçmiş olsun dileğinde bulundu. Bahçavan, yapılacak tespit çalışmalarının ardından il özel idaresince gereken yardımın derhal yapılacağını, kendilerinin de gereken hassasiyeti gösterdiklerini söyledi. Dursunbey Belediye Başkanı Mehmet Ruhi Yılmaz da Hondular köyüne ekmek başta olmak üzere çeşitli gıda yardımında bulunduklarını, belediye olarak yardımcı personel takviyesinde bulunduklarını, ellerinden gelen her türlü yardımı yapmaya devam edeceklerini söyledi. Bu tür felaketin Dursunbey'de ilk defa yaşandığını vurgulayan Ruhi Yılmaz, "Kızılayımızdan Allah razı olsun Mevlana evlerini getirdiler. Bu Köyümüz zaten yoksul, geliri az olan vatandaşlar yaşıyor. İmkanlar ölçüsünde her türlü yardım yapılıp vatandaşlarımızın acısı dindirilecek. Sevincimiz can kaybı olmaması. Böyle bir hortum felaketini ilk defa yaşıyoruz. Allah kimsenin başına vermesin" dedi.

DEHŞETİ ANLATTILAR
Hondular'daki felaketi yaşayan köylüler ise o dehşet anlarını hala unutamıyorlar. Köyün muhtarı ibrahim Çayır, "Hortum yağmlurla beraber aniden geldi. Büyük gürültü oldu. 10 dakika sonra baktığımızda köy berbattı. Sağolsun devlet yanımızda. Olay anında ben evdeydim, ev gitti sandım, deprem gibi sarsıldı. Hava gürültüyor sandım. Meğerse hortummuş. Yaralılarımız var, ama durumları iyi" dedi.

Hortum sırasında okulda derste olan köydeki çocuklar da felaketin sesini duyduklarını, öğretmenlerinin talimatıyla sınıftan çıkmayın sıraların altında gizlenerek kurtulduklarını anlattılar. Çocuklar, "Gürültüyü duyunca korkup sıraların altına girdik. 40- 50 saniye sürdü. Sonra dışarıya çıktık, yaralılar vardı, ambulanslar geldi. Çok korktuk" diye konuştular.

Olayın şokunu hala atlatamayan köylüler de 10 Ekim'i, o felaketi ömür boyu unutamayacaklarını söylediler. Köylüler, "Ne olduğunu anlayamadık, her şey bir anda uçarak, yuvarlanarak üzerimize geldi. Evimize kaçtık. Çocuklar okuldaydı, öğretmenimiz sağolsun onları korumuş. Evlerimizin çatılarında zarar var, camlarımız kırıldı. Evler damlar yıkıldı. Saniyelik olaydı. Bazılarımız dışarıda yakalandık, evlerin duvarına yapışarak korunmaya çalıştık. Her yer çatır çatır sökülüyordu. 'Allah' dedik kaldık. Dışarıda ekmek yaparken yakalandık. Hep gördük, çatılar havada uçarken çatır çatır söküldü" şeklinde anlattılar. Evi yıkılan Ayşe Sezen isimli vatandaş hortum sırasında evde olmadığını, ancak gelininin evde olduğunu onun da son anda kaçarak ölmekten kurtulduğunu anlattı. Evde hortumun içinde kaldığını söyleyen gelin Ganime Sezen, "Evdeydim, pencereyi açtım gürültü duyunca. Sonra zor kapattım. Büyük bir gürültü koptu, tavan, duvarlar göçmeye başladı. Kapıya koştum, zor açtım. Sonra kaçtım. Dışarıya çıktığımda ev yıkılmıştı. Çok korktum" dedi. Yıkılan evin sahibi olan Arif Sezen köyde dışarıda çalıştığını hortumu gördüğünü ve çok korktuğunu söyledi. Yaralanan ve hastanede tedavi gören Arif Sezen, "Yaralı Arif Sezen, "Bahçede iş işliyordum. Birden fırtına gürültü oldu. Hortumu gördüm, karşıdan tuttuğu her şeyi attı, bana da çarptı yaralandım. Baygınlık geçirmişim" dedi.

EVLERİNE KAVUŞTULAR
Hondular'daki felakette evsiz kalan Halil İbrahim Yılmaz Kızılay'ın kurduğu ilk evin de sahibi oldu. Geçici konutuna kavuşan Yılmaz, çocuklarıyla birlikte barınacak bir evinin olması sebebiyle duygulandı. Hortumu izlediğini anlatan Halil İbrahim Yılmaz, "Ben dışarıda çalışıyordum tam karşısında olduğum için net olarak gördüm. Dünyamız yandı, göçtü zannettik, tamamen götürdü. Oradan buraya nasıl geldiğimi bilmilyorum. 5 nüfusumuz var, açıkta kaldık. Kızılay yetişti. Allah razı olsun hepsinden" dedi.

Hondular'da evleri zarar gören vatandaşlar çatılarını tamir etmeye devam ederken, evsiz kalanlar ise yapılacak yardımlarla evleri yeniden inşa edilinceye kadar Kızılay'ın Mevlana evlerinde kalacaklar.

13.10.2011

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler









Son Günlerin Haberleri
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Dursunbey'de Yaralar Sarılıyor

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi