Japonya'yı vuran deprem ve tsunami felaketinin ardından soğutma sisteminde hasar meydana gelen Fukuşima nükleer santralinin basınç yükselmesi yaşanan reaktörüne ilişkin haberleri tüm dünya ülkeleri korkuyla izlerken, Türkiye’den ümit verici bir haber geldi. Yıllardır ortaya çıkarttığı buluşlarıyla dünya bilimini defalarca şaşırtmayı başaran ve dünyada ilk kez taşı su haline getirerek yanmaz malzeme üretiminin önünü açan Türk bilim adamı Faruk Durukan, Japon yetkililerle temasa geçti ve yardım çağrısında bulundu.
Çalışmalarını, Edremit'te kendi kurduğu dünyanın en gelişmiş bitki özü üretim tesislerinde sürdüren Faruk Durukan, ‘Taşın Suyu’ formülü ile Japonya’daki nükleer santrali hızla soğutabileceğini öne sürdü. Konuyla ilgili İHA’ya özel açıklamalarda bulunan Türk mucit Faruk Durukan, “Dünyada sadece Türkiye’de üretilebilen taşın suyu, normal suya göre 400 kat daha fazla ısıyı absorbe etme özelliğine sahiptir. Bu materyal dünyada sadece bizde bulunmaktadır.
Bu malzeme, Japonya’da hasar gören nükleer tesisin sızıntısında (radyasyon açığa çıkması) ve yanmakta olan tesisin soğutma çalışmasında rahatlıkla kullanılabilir ve şu anda normal söyle yapılan çalışmadan yaklaşık 400 kat daha fazla katkı sağlar. Bu konu ile ilgili Japonya Büyük Elçiliği ve Türkiye’deki Japonya Konsolosluğu ile elektronik ortamda iletişim kurduk ve kendilerinden yanıt bekliyoruz. Japon yetkililer arzu ettiği anda biz buradan yardım etmeye hazırız” dedi.
Türk mucit olarak tanınan Faruk Durukan, taşın suyu buluşunun yanında; Dünyanın 3 bin yıldır çözüm bulamadığı zeytin kara suyunu faydalı hale getirdi, bitki özlerinden kök boya elde etti, bitki özleri ile dünyada ve Türkiye’deki ilaç ham maddesi sıkıntısını çözecek formüller buldu, bilim dalında Nobel ödülüne aday gösterildi ve daha bir çok buluşa imzasını attı. Faruk Durukan, çalışmalarını Türkiye’deki yaklaşık 25 üniversite ile ortaklaşa yürütüyor.
21.03.2011