Ayvalık'ta 15 yıl önce Tunceli’den gelip, inşaatlarda elektrik tesisatçılığı yaparak geçimini sağlayan Yüksel Çetin adlı vatandaş, amatörce başladığı tiyatroculuğunu kısa sürede geliştirerek profesyonelce oyunlarda sahne almaya başladı.
Bir yandan inşaatlarda ekmeğini kazanmaya çalışırken, diğer yandan da tiyatro ve şiir yazarak sanatsal çalışmalarını bireysel olarak yapmaya çabalayan 46 yaşındaki Yüksel Çetin, Binnur Şerbetçioğlu’nun yazdığı tek kişilik tiyatro oyununu sahneleyerek sanatseverlerle buluşturmak istiyor. Ekonomik olumsuzluklar nedeniyle afişlerini bile hazırladığı oyununu henüz sahneye koyamayan Çetin, sponsor bulduğunda sergilemek istediği oyununun büyük ilgi göreceğinden emin olduğunu belirtiyor.
Tiyatroya lise yıllarında başladığını kaydeden Yüksel Çetin, “Oyunculuğun benim genlerimde olduğuna inanıyorum. Şimdiye kadar herhangi bir şekilde tiyatro eğitim almadım. Ancak sık sık amatör tiyatro guruplarıyla sahnelenen oyunlarda üstlendiğim karakterleri başarıyla canlandırarak, izleyiciden tam not aldım.
Tiyatro severlerden gördüğüm yoğun ilgiden sonra kendi imkânlarımla hazırladığım, bir memurun dramatik yaşam hikâyesini anlatan ‘Adı Maksut’ adlı oyunumu sahneleyebilmek için yoğun bir tempo içine girdim. Fakat içinde bulunduğum ekonomik sorunlar nedeniyle geçimimi ancak sağlayabilecek koşullarda yaşadığım için, söz konusu oyunumu sahneleyememenin derin üzüntüsünü yaşıyorum” diye konuştu.
“TİYATRO TOPLUMSAL SEVGİ VE SAYGI KÖPRÜSÜNÜN TEMEL DİREĞİDİR”
Oyununun tiyatro severlerle buluşturabilmek için Ayvalık Belediyesi de dâhil, Edremit Körfezi’ndeki birçok belediyeye bizzat giderek oyunun sergilenmesi için destek istediğini anlatan Çetin, “Şimdiye kadar nereye başvurduysam, ne yazık ki olumlu bir yanıt alamadım. Oysa sanat toplumların ahlaki değerlerini, kültürel dokularını zedelemeyen, faydalı ve bireyler için geleceğin bilenmiş bir ışığıdır. Bunun da ana damarı tiyatrodur.
Şimdiye kadar sponsor bulamadığım oyunumu hiç olmazsa Ayvalık’ta cadde ve sokaklarda halkımıza ücretsiz olarak sahnelemek istedim. Ancak bunun için yaptığım başvurulara her defasında olumsuz yanıtlar aldığım gibi, bazı resmi merciiler oyunumun sokakta oynanmasına da izin vermediler. Hâlbuki tiyatronun toplumdaki suç oranını asgariye indiren yegâne unsurlardan biri olduğuna inanıyorum.
Sanatın insanların birbiri arasında kurulacak sevgi ve saygı köprüsünün temel direğidir” diyerek, kendisine ‘Adı Maksut’ adlı oyununun sahneye konulması için sivil toplum kuruluşlarıyla, tiyatronun duayenlerinden destek beklediğini belirtti.
Çetin, sahnelemeye çalıştığı oyunu için ışık, dekor, kostüm ve yaklaşık 2 bin TL’ye ihtiyaç duyduğunu kaydetti.
10.02.2011