Kış aylarında her yıl yanlış soba kullanımı, ihmal ve hatalı baca bağlantılarından çok sayıda vatandaş zehirlenip, hayatını kaybediyor. Çevre ve Orman Bakanlığı, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.
Soba zehirlenmelerinin bazı kurallara dikkat edilerek önlenmesi mümkün olan kazalar olduğu vurgulanarak, karbonmonoksit zehirlenmelerinin kömür ve odun sobaları, şofben, kombi, borusuz soba, ocak, fırın, mangal gibi ısınma sistemlerinde sıvı veya katı yakıtların tam olarak yanmaması sonucu ortaya çıktığı kaydedildi. Açıklamada, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı yapılması gerekenler şöyle sıralandı:
"Soba, ısıtılacak odanın büyüklüğüne uygun olmalı ve TSE damgası taşımalıdır. Oksijen eksilme sensörü bulunmayan sobalar ve piknik tüplerine takılan ısıtıcılar evlerde ve iş yerlerinde kesinlikle kullanılmamalıdır.
Soba kurmadan önce baca temizliği yapılmış olmalıdır. En fazla soba borularında iki dirsek kullanılmalıdır. Yatay borular bacaya yüzde 10 eğimle yükseltilmeli, boru bacaya fazla sokulmamalıdır. Dirsek ve boru ekleme yerleri ve baca giriş ağzı hava sızdırmaz olmalıdır. Kömür ve odun sobaları üstten yakılmalıdır.
Sobanın iyi çalışıp çalışmadığını anlamak için sobanın üst kısmına bir yüzey termometresi yerleştirilerek, soba içindeki ateşin derecesi izlenir. Yüzey ısısı 150-250 derece arasında ise soba etkili çalışıyor ve odun tam yanıyor demektir. Soba katalitik ise, katalizörün temiz olduğu ve bypass valfının serbestçe çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Bacasız sobalarda alev sarı renkte ise soba derhal kapatılmalıdır. Çünkü sobanın bir arızası vardır veya odada yeterli hava yoktur.
Yeşil, ıslak, boyalı veya işlenmiş odunlar, tutkal, plastik, çöp, renkli kağıtlar yakılmamalıdır."
21.12.2010